Hoe zalm roken?


Hoe zalm roken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Begin met gesneden en ingevroren zalm van top kwaliteit. Het gebruiken van slechte kwaliteit zalm of zalm met vries brand resulteert in gerookte zalm van slechte kwaliteit.

Stap 2: Ontdooi de vis totdat deze een temperatuur van tussen de 1 en 4 graden Celsius bereikt. Houd deze temperatuur aan wanneer je de vis snijdt en voorbereidt.

Stap 3: Snij de filets in een gelijke delen met een dikte van niet meer dan 2.5 cm.

Stap 4: Maak een zout mengsel door driekwart pond van koosjer zout of zout in blik te combineren met ongeveer 1.4 liter water. Als je later meer van het zout mengsel nodig hebt, hou dan deze verhouding aan.

Stap 5: Koel het zout mengsel af in de koelkast totdat deze een temperatuur van ongeveer 3 graden Celsius is.

Stap 6: Plaats de filets in een plastic container afgesloten met een deksel. Giet dan genoeg zout over om de gehele zalm onder te dompelen. Sluit de container en zet deze in de koelkast voor 30 minuten tot 3 uur. Des te langer je marineert, des te zouter de zalm wordt.

Stap 7: Haal de zalm uit de container en spoel deze lichtjes af met koud water om het overtollig zout mengsel van de vis te verwijderen.

Stap 8: Plaats de zalm op een rek om deze voor zes tot acht uur, indien de filets 2.5 cm dik zijn, te laten drogen. Zorg er voor dat de filets een temperatuur van tussen de 1 en 4 graden Celsius behouden om de ontwikkeling van bacteriƫn tegen te gaan.

Stap 9: Laat het laatste uur de zalm staan op kamertemperatuur zodat een pellicula gevormd kan worden. Dit is een harde en glimmende bovenlaag die vocht vasthoudt terwijl de vis gerookt wordt.

Stap 10: Leg de filets, de grootste exemplaren op de onderste rekken en de kleinere staart filets op de hogere rekken, in een roker. Stop naar eigen smaak hout snippers in de roker aangezien er verschillende smaken beschikbaar zijn.

Stap 11: Rook de vis voor zes tot acht uur. Gebruik een thermometer om de temperatuur in de binnenkant van de grootste filet te kunnen meten. Wanneer een temperatuur van 70 graden Celsius bereikt, rook dan op zijn minst nog 30 minuten door op deze temperatuur om alle bacteriƫn en parasieten te doden. Rook daarna de vis zo lang als nodig is om deze op smaak te brengen door.

Stap 12: Verwijder de zalm uit de roker en geniet van de zalm. Stop de overgebleven vis meteen in de koelkast en zorg ervoor dat je deze binnen een aantal dagen opeet.



Plaats een reactie