Recept voor eend


Recept voor eend. Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. De ingrediënten

1 eend van 1,5 kg
1,5 kg onbespoten appelsienen
1 ajuin
1 wortel
2 eetlepels cognac
2 eetlepels grand marnier
1 eetlepel witte balsamicoazijn
1,5 koffielepel Maïzena
80 gr boter
1,5 eetlepel olie
1 kruidentuiltje
peper en zout

Stap 2. De bereiding

Maak drie sinaasappels schoon en pers ze. Bewaar de schil en kook deze ongeveer 5 minuten in kokend water. Na die vijf minuten haal je de schil uit het water en laat je deze uitlekken.

Maak de andere sinaasappels ook schoon en verwijder het witte velletje samen met de pitjes. Zorg dat je partjes over houdt.

Schil vervolgens de uien en wortels en snij ze in reepjes. Bak hierna de eend aan alle kanten aan. Wanneer de eend aan alle kanten is gebruind, voeg je de uien en wortels toe, samen met wat water, peper, zout en een buideltje van kruiden. Laat dit alles ongeveer 45 minuten garen met deksel op de pan. Voeg na die 45 minuten de Grand Marnier en cognac bij en laat nu nog eens 45 minuten sudderen.

Vervolgens haal je de eend uit de pan (stoofpot) en je wikkelt hem in aluminiumfolie. Dit gaat 10 minuten in een voorverwarmde oven van 75 graden.

Zeef de rest van de inhoud van de pan voor je saus. Doe er nog wat extra sinaasappelsap en witte azijn bij, weer 10 minuten laten staan op laag vuur en zeef hierna weer je saus. Nog wat maizena erbij plus twee eetlepels koud water en je saus kan gaan aandikken op het vuur. Hou de saus warm.

Je hebt nog stukjes sinaasappel liggen. Deze bak je met wat boter kort in de pan, maximaal twee minuten. Hierna haal je het vlees uit de oven. Snij het vlees en leg het op een warme schotel met de gebakken sinaasappel stukjes eromheen en de saus eroverheen. Met de schil kun je het gerecht afgarneren. Zorg dat je wat saus over hebt om apart te kunnen serveren.



Plaats een reactie