Hoe debatteer je?


Hoe debatteer je? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1: Besluit wat je wilt precies wilt. De eerste stap naar het kunnen argumenteren als een advocaat is besluiten wat je wilt bereiken, of het nu het krijgen van een promotie, een salarisverhoging of slechts het verlengen van je avondklok en daarna je argument zodanig opbouwen om je doel te ondersteunen.

Tip 2: Verzamel het bewijs. Vind de feiten die je doel ondersteunen en de feiten die je argument onderuit kunnen halen. Gebruik de goede feiten tot je voordeel en wees voorbereid om de nadelen weg te wuiven.

Tip 3: Bereid een uitspraak om mee te openen voor. Vertel hier wat je wilt, waarom je het verdient en omschrijf kort het bewijs dat je gaat gebruiken om je standpunt te verdedigen. Wees kort en bondig.

Tip 4: Maak je standpunt duidelijk. Nu je alle bewijsstukken in jouw voordeel hebt opgetrommeld, kun je deze overhandigen. Presenteer de feiten die jouw standpunt ondersteunen. Om als een advocaat te argumenteren, zul je jouw situatie moeten vergelijken met vergelijkbare situaties waarin een positief resultaat is bereikt en je situatie onderscheiden van soortgelijke situaties waar een ander besluit is genomen. Je kunt alle toepasbare regels op de door jouw gekozen feiten toepassen.

Tip 5: Behandel nu de andere zijde van het argument. Luister aandachtig naar de bezwaren die worden opgebracht en adresseer deze op hun beurt. Leg eenvoudig en logisch uit waarom jouw standpunt gelijk is. Wees coherent, redelijk en houd emoties tot een minimum.

Tip 6: Kom tot een conclusie. Je hebt aangegeven wat je wilt en je hebt beargumenteerd waarom je dit zou moeten krijgen. Nu zul je je standpunt en de feiten en bewijsstukken die dit standpunt ondersteunen moeten opsommen en de puzzelstukjes op hun plaats laten vallen. Je kunt overigens altijd in hoger beroep gaan.Plaats een reactie