Hoe argumenteren?


Hoe argumenteren? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1. Vraag jezelf wat je wilt bereiken. De eerste stap in doelgericht discussiƫren of onderhandelen is beslissen wat je met de discussie wilt bereiken, loonsverhoging, van een parkeerbon af raken, of zelfs je man overhalen de vaat te doen. Ondersteun je argument om je doel te bereiken.

Tip 2. Verzamel je bewijsmateriaal. Zoek de feiten die jouw argument ondersteunen, en de feiten dat je argument benadelen. Benadruk de goede feiten en leg uit waarom ze niet kunnen gebruikt worden. Hoe meer je rekent op objectieve criteria om je positie te ondersteunen, hoe overredender je zal zijn.

Tip 3. Maak een checklijst. Een checklijst kan helpen om je objectieven prioriteit te verlenen en de onderwerpen op het juiste spoor te houden tijdens de onderhandelingen. Geef een kort overzicht van de punten die je wilt aanhalen en de punten die je wilt bereiken, dit kan ook helpen bij de onderhandelingen.

Tip 4. Leg je zaak voor. Zeg wat je wilt bereiken, waarom je het verdient, en leg bewijs voor dat je standpunt ondersteunt. Wees duidelijk en precies en laat je emoties je denkpatroon niet in de war gooien. Kijk naar je checklijst en zorg ervoor dat je jouw agenda volgt zonder afgeleid of verstrooid te worden.

Tip 5. Luister naar de antwoorden van de andere partij en beantwoord de aangehaalde kwesties. Leg op simpele en logische manier uit waarom jou positie zou moeten overheersen.Plaats een reactie