Hoe onderhandelen?


Hoe onderhandelen? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1: Doe ruim van te voren onderzoek naar verschillende prijzen om de beste koopjes te vinden. Als je zoekt naar consumptiegoederen dan is het Internet een goede plek om te zoeken naar prijzen en specificaties. Je kunt online diensten die prijzen vergelijken gebruiken zoals Kelkoo, Yahoo Shopping, Kieskeurig.nl. Als je aan het onderhandelen bent over jouw salaris dan is het handig om te weten wat anderen in jouw veld verdienen;. Als je een pup met een stamboon wilt kopen, is het ook verstandig om te weten hoeveel doorgaans kost.

Tip 2: Bepaal hoeveel jij een bepaald object waard vindt en stel een bovengrens voor wat je maximaal wilt uitgeven. De overhand in het onderhandelen over een prijs kan makkelijk omschakelen. Een verkoper kan bijvoorbeeld een korting op een product aanbieden zolang je een tweede exemplaar koopt. Houd in je achterhoofd vast waar jij naar op zoek bent en houd je aan de bovengrens die je gesteld hebt. Dit advies geldt ook voor salaris onderhandelingen: het vastleggen van een salarisverhoging kan inhouden dat je meer verantwoordelijkheden op je bord krijgt.

Tip 3: Kweek een directe maar luchthartige houding. Niemand wil onderhandelen met een zuurpruim. Dit geldt zowel voor het onderhandelen van een verkoopprijs als jouw salaris. Een baas kan openhartig met jou onderhandelen wanneer je meteen jouw standpunt en de redenen waarom jij een salaris verhoging verdient duidelijk uitlegt. Het is aan te raden om dergelijk gesprek van te voren voor te bereiden met behulp van een professional zoals een carrière adviseur.

Tip 4: Wees wanneer je een aankoop maakt onverschillig. Om hard te kunnen onderhandelen zul je de verkoper moeten kunnen overtuigen dat je afstand kunt nemen van de deal. Om overtuigend over te komen, moet je ook echt bereid zijn om de aankoop te annuleren. Oefen dit met kleine aankopen en het zal je opvallen dat je succes boekt. Houd in je achterhoofd dat de meeste consumptiegoederen, inclusief grote aankopen zoals een auto, niet uniek, zeldzaam of moeilijk te vinden zijn dus laat je niet door dit soort uitspraken leiden. Deze tactiek is overigens minder bruikbaar voor salaris onderhandeling tenzij je daadwerkelijk op wilt stappen. Dreigen met ontslag zal in de meeste gevallen niet tot een salaris verhoging leiden.

Tip 5: Verleid de verkoper (of jouw baas) tot toestemmen. De meeste mensen willen onderhandelen en problemen oplossen. Verkopers willen verkopen. Een baas wilt productieve en trouwe werknemers. Jij hebt een probleem (de wasmachine is te duur, jouw salaris is te laag) en je wilt hun hulp inschakelen. Geef hen de indruk dat zij de belangrijke beslissingen maken en dat jij een veel respect voor hen hebt als zij jouw probleem kunnen oplossen.



Plaats een reactie