Wat moet je doen als je luizen hebt?


Wat moet je doen als je luizen hebt? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Ga na of je zeker weten je daadwerkelijk last hebt van een luizenplaag. Wanneer er sprake is van een plaag zal ernstige jeuk ontstaan op de plek waar de luizen zich bevinden. Er kunnen ook kleine plekjes die er als bultjes uitzien. Er kan ook rode uitslag en een opzwelling ontstaan op de plek waar de luizen aan het voeden zijn. Zoek naar al deze symptomen en dan met name rondom het bovenlichaam en de nek. Wanneer je overtuigt bent dat er sprake is van een plaag, ga dan verder naar Stap 2.

Stap 2: Was alle vuile kleding die je in huis hebt. Luizen blijven meestal achter in kleden. Houd de kleding die je momenteel aan hebt aan. Was ook al het linnengoed in je huis. Al deze spullen moeten gewassen worden in heet water. Raak de kleding en het linnegoed nadat je deze in de wasmachine hebt gedaan niet meer aan. Het is geen probleem als je meer dan één waslading hebt. Zorg er wel voor dat alle kleding en al het linnengoed op zijn minst zich in het washok bevinden.

Stap 3: Trek nu de kleding die je aan hebt uit. Neem hierna onmiddellijk een douche. Zorg ervoor dat je je hele lichaam goed wast om alle luizen die zich nog mogelijk op je huid bevinden af te spoelen. Zorg ervoor dat je een schone handdoek bij de hand hebt om je af te drogen. Trek alleen schone kleding aan.

Stap 4: Trek nu de kleding uit je wasmachine en plaats deze in de droger. Je zult de droger minstens 30 minuten op een hoge stand (op zijn minst 50 graden Celsius) laten draaien. Als je geen droger hebt en meestal je kleding op de waslijn hangt, hang de spullen dan op.

Stap 5: Plaats de kleding die je voordat je in de douche bent gestapt hebt uitgetrokken in de wasmachine (samen met de rest van de kleding en linnengoed die niet in de eerste wasbeurt konden) en was deze in heet water.

Stap 6: Plaats de kleding en het linnengoed van Stap 5 in de droger en stel deze opnieuw in een hoge stand in. En opnieuw kun je de kleding ophangen als je deze liever ophangt om te drogen.

Stap 7: Plaats alle kleding uit de droger (als je een droger gebruikt) in je kledingkast of kledingla. Vervang al het linnengoed als je dit nog niet hebt gedaan. Als je je kleding buiten hebt gehangen om te drogen, breng deze dan naar binnen wanneer de kleding droog is. Druk alle kleding en al het linnengoed nadat je ze naar binnen hebt gehaald aan met een heet strijkijzer. Plaats de kleding en het linnengoed na het strijken terug op hun opbergplek.

Stap 8: Neem stappen om een plaag in de toekomst te voorkomen. Luizenplagen worden veroorzaakt door direct contact met een persoon die geïnfecteerd is, die geïnfecteerde kleding draagt of in geïnfecteerde linnengoed slaapt. Vermijd het dragen van andermans ongewassen kleding of het gebruiken van hun bedgoed/kussens/dekens. Probeer daarnaast langdurig contact met een geïnfecteerd persoon te vermijden.Plaats een reactie