Hoe zaaien?


Hoe zaaien? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Lees de instructies op de verpakking van de zaadjes aandachtig. De meeste eenjarige en overblijvende planten kunnen meteen in de grond uitgezaaid worden maar sommige moeten eerst in plantenbakken beginnen en daarna worden overgeplaatst.

Stap 2: Houd rekening met je tijdsindeling. Sommige planten doen het beter als deze begin van de lente, wanneer de temperaturen nog laag zijn, buiten worden geplaatst. Andere planten daarentegen zijn er bij gebaat wanneer je wacht met planten na de laatst verwachte vries datum. Raadpleeg hiervoor opnieuw de verpakking.

Stap 3: Bereid de aarde voor. De meeste zaadjes vereisen optimale omstandigheden. Schep een ruime hoeveelheid compost met een schep of een tuin hark tot een hoogte 30 cm. De aarde moet los, kruimelig en vochtig zijn voordat je begint met uitzaaien. Strijk de aarde glad met een hark.

Stap 4: Zaai de zaadjes uit. Volg voor de diepte voor de zaadjes de instructies op de verpakking. De vuistregel is: des te groter het zaadje, des te dieper deze uitgezaaid moet worden. Sommige pzaadjes die heel erg klein zijn worden regelrecht op de aarde verspreid en zijn niet bedekt.

Stap 5: Geef een klein beetje water. Zaadjes spoelen al snel weg bij een overschot aan water. Bevestig een sproei kop met een lichte sproeistand aan een tuinslang of een gieter. Zorg ervoor dat de aarde vochtig blijft totdat de kiem planten gevormd zijn.

Stap 6: Als de verpakking hiertoe instructie geeft, dun dan de kiem planten uit door deze zachtjes uit de grond te trekken wanneer deze ongeveer 2.5 cm hoog zijn. Dit zorgt er voor dat de planten die je wilt laten overleven genoeg ruimte hebben om groot en gezond te kunnen groeien.

Stap 7: Duw de meeste kiem planten terug wanneer deze drie setjes van volle bladeren ontwikkelt hebben. Knip gewoon de bovenste deel van de kleine plant af met je nagels om deze te stimuleren.

Stap 8: Knip de wilde groei en het overschot aan wortels bij. Raadpleeg de verpakking of het nodig is om bij te knippen.

Stap 9: Vertroetel je kiemplantjes. Zorg ervoor dat deze al het zonlicht binnen krijgen dat ze nodig hebben. Zorg er ook voor dat je al het onkruid van de kiem plantjes wied en deze genoeg water geeft. Schep wanneer de kiem plantjes uitkomen en beginnen te groeien direct een laag van 3 tot 5 cm organisch materiaal voor de planten.Plaats een reactie