Hoe ajuin planten?


Hoe ajuin planten? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. Koop plantjes. Anders, begin met zaadjes binnenshuis 8 a 10 weken voor de laatste vorst (

Stap 2. Kies een site dat minstens 6 uur per dag zon heeft en aarde met een pH waarde van 6.0 tot 7.5. Ajuinen hebben redelijk vruchtbare grond nodig waar het water goed afvoert maar toch de vochtigheid bewaard. In veel compost graven voor het planten zal voor een goede combinatie zorgen.

Stap 3. Graaf minstens 20 cm diep om een goede ontwikkeling te garanderen, verwijder al het onkruid – dit kan gemakkelijk over de jonge ajuinen groeien.

Stap 4. Hou wormen en maden weg – dit zijn de aartsvijanden van de ajuin- doe dit door parasiet aaltjes aan de grond toe te voegen. Je kan ze post order catalogus kopen en bij vele nurseries.

Stap 5. Maak de scheuten hard, in de winkel gekocht of thuis gegroeid, en verhuis ze naar de tuin twee tot drie weken voor de laatste vorst.

Stap 6. Zet de planten iets dieper in de grond dan ze voordien in de pot groeiden, zet ze 5 a 15 cm uit elkaar, afhankelijk hoe groot de volwassen bollen zullen zijn. (kijk op het zaadpakket of in een boek voor tuinieren voor details).

Stap 7. Bedek de scheuten met afdekzeilen om te voorkomen dat de vliegen eitjes leggen. Verwijder regelmatig het onkruid, zorg ervoor dat je de delicate ui wortels niet stoort.

Stap 8. Voed de planten met een compost thee drie keer: drie weken na het planten, wanneer de toppen 15 cm lang zijn, en wanneer de bollen beginnen te zwellen. Vermijd kunststof hoog in stikstofgehalte; dit veroorzaakt welige toppen en kleine bollen.

Stap 9. Bedek de bollen lichtjes met compost of een ander organisch strooisel eens ze uit de grond beginnen komen. De blootgestelde oppervlakten zijn vatbaar voor verbranding door de zon.

Stap 10. Geef ongeveer 2.5 cm water per week tot de toppen beginnen omvallen of geel worden – dit toont aan dat de bollen bijna volwassen zijn – stop dan met water geven.

Stap 11. Begin met het oogsten van sjalotten, of groene uien wanneer de toppen ongeveer 15 cm lang zijn; hoe groter de planten, hoe sterker hun smaak zal zijn. Begin met het uittrekken van de ui bollen eens ze groot genoeg voor gebruik zijn.Plaats een reactie