Hoe peterselie zaaien?


Hoe peterselie zaaien? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. Koop peterseliezaad van een achtenswaardige aanbieder, zaadcatalogus of winkel. Gebruik geen zaden verzameld van tuinplanten, omdat deze onwaarschijnlijk zullen ontkiemen. Zelfs commercieel zaad ontkiemt moeilijk, dus koop meer dan je verwacht nodig te hebben.

Stap 2. Week de peterseliezaden in warm water om de inactieve zaden te stimuleren en eventuele groeiremmers weg te spoelen. Vang het na 24 uren op in een zeef en laat het drogen, vlak voor het uitzaaien.

Stap 3. Zaai de peterseliezaden die bestemd zijn voor potten uit, in een container die groot genoeg is om ze toe te staan tot volle grootte te groeien. Een diepe pot met een diameter van 10 duim, is ideaal voor vijf zaden die vervolgens kunnen worden uitgedund. Zaai geen peterseliezaden in zaadbakken of kleine potten, aangezien de planten het niet op prijs stellen overgepot of overgebracht te worden gezien hun lange, gevoelige hoofdwortels. Gebruik standaard compost en bedek het zaad met een laagje gezeefde compost ¼ duim dik. Plaats de potten op een warme, goed verlichte plaats, zoals een zuidelijk vensterbank, en houd het compost vochtig, maar niet vol water. Wees bereid hoogstens zes weken te wachten, voordat de zaden ontkiemen.

Stap 4. Plant buitenshuis peterseliezaad in rijen, een voet van elkaar verwijderd in de lente. Kies voor een plaats met veel schaduw en een rijke, maar goed gedroogde bodem. Zaai de zaden uit en bedek ze met ½ duim aarde. Geef de zaden een beetje water, maar overstroom de bodem niet. Ontkieming kan hoogstens zelfs acht weken duren voor sommige zaden om te ontkiemen, vooral bij lage temperaturen.Plaats een reactie