Hoe stekken?


Hoe stekken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Bereid de grond van te voren voor. Je wilt dit in het begin van de herfst doen zodat de grond nog steeds warm en de grond moet een goede afwatering hebben. Het is misschien nodig om zand over de bodem te strooien om deze zwaarder te maken. Maak een nauwe goot van zo’n 18cm diep (voor twijg stekken) en slechts 5 cm breed door een schep verticaal in de grond te steken. Houd een afstand van 30-38cm tussen de goten aan.

Stap 2: Maak een keuze van de stekken die je wilt plaatsen. Als de meeste bladeren van de boom zijn gevallen kun je de takken afsnijden. Kies takken die recht, gezond en jong zijn. Snijd de takken recht boven de knop af door de eerste 30 cm van de tak te pakken.

Stap 3: Knip de stekken bij. Verwijder alle overgebleven bladeren. Knip daarna de stekken bij tot ze zo’n ongeveer 20cm in lengte zijn door een diagonale snee vanaf de bovenkant, recht boven de bovenste knop en een horizontale snee aan de onderkant, recht onder een knop te maken.

Stap 4: Plaats de stekken in de grond. De stekken moeten ongeveer 10 tot 15cm van elkaar verwijdert in de goot geplaatst worden. Zorg als je een dicht beplante boom wilt dat zon 2.5 cm van de tak boven de grond uitsteekt. Laat alleen de bovenste kop die aan het oppervlak van de aarde komt voor een boom met één enkele stam.

Stap 5: Stamp de grond goed aan. Gebruik je voeten door de aarde aan beide kanten van de goot bij elkaar te brengen en stamp het vast. Strijk met een hark langs het oppervlak en geef elke rij een label.

Stap 6: Verpoot de stekken. Een jaar nadat je de stekken geplant hebt, zullen ze geworteld zijn. Til voorzichtig alle stekken met een hand troffel. Verpoot elke stek individueel tenzij je de stekken naar hun eindbestemming verplaatst.Plaats een reactie