Hoe een mol vangen?


Hoe een mol vangen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Het bepalen van recentelijke aanwezigheid mollen: De meest overduidelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van mollen die tunnels onder jouw gras graven zijn toch wel de omhoog geduwde hoopjes aarde. Stop een schroevendraaier in de grond rondom een molshoop en blijf doorprikken totdat je een holle tunnel bereikt.

Stap 2: Schep met een troffel een gat van ongeveer 15 cm uit recht boven de tunnel. Til het uitgesneden stuk graszode op, bepaal waar de tunnel is en in welke richtingen deze toe gaat.

Stap 3: Het plaatsen van een mollenval volgens het “schaar” principe: Dit is gemakkelijk te bewerkstelligen door twee herstelbare hefbomen te gebruiken. Zet de val recht op en verbind de tweeling haken met beide hefbomen over de springveer van de val waarbij de open kant van de haken naar buiten toe wijzen. Eén van de hefbomen zal aan elke kant van de springveren moeten staan. Druk de hefbomen in zodat deze aan de bovenkant van de springveren samen komen.

Stap 4: Til de goot van de val onder de kaken op en stop het uiteinde van de draad die als trekker fungeert in het uiteinde van de goot. Schuif de veiligheid vergrendeling over de springveren om deze bij elkaar te houden. (Instructies voor het zetten van de val wordt meegeleverd.)

Stap 5: Zift een klein beetje losse aarde in het gat om de tunnel gedeeltelijk te vullen. Druk nu de open kaken van de val in de aarde dat gezift is totdat de bodem van de goot enkel op de aarde leunt. De open kaken moeten parallel staan op de tunnel zodat de mol hierlangs moet. Verwijder de veiligheid vergendeling van de springveren.

Stap 6: Plaats het stuk graszode terug boven op het gat met de val in de tunnel eronder. Hierdoor wordt al het licht afgesloten. De mol zal zich door tunnel heen bewegen totdat deze de verse, losse grond vindt. De mol graaft zich door de aarde en drukt op de goot van de val waardoor de val in werking wordt gesteld en de kaken dichtslaan op de mol.

Stap 7: Controleer de volgende dag de val door de graszode op te tillen en in het gat te kijken. Als de val nog steeds gezet is, laat deze dan staan. Als er binnen drie dagen geen mol gevangen is, probeer dan de val in een andere tunnel te plaatsen. Meestal leeft er slechts een enkele mol in een tunnel. Wanner je een mol hebt gevangen, plaats de val dan in een andere tunnel.Plaats een reactie