Hoe moet je een paard verzorgen?


Hoe moet je een paard verzorgen? Wij zochten het voor je uit:

De verzorging van een paard is niet niks. Er komt vaak veel meer bij kijken dan mensen in eerste instantie denken. Het is, net als bij een hond, meerdere keren per dag moeite doen en het is en blijft altijd een verantwoordelijkheid. Bij de verzorging van een paard kan worden gedacht aan het krijgen van hooi en water, maar ook moet je denken aan het paard laten bekappen, er jaarlijks een dierenarts bij halen voor de jaarlijkse inenting en vergeet ook de wormenspuiten niet die ze iedere drie maanden weer moeten krijgen. Niet alleen veel werk, maar ook hoge kosten.

De kosten
Qua kosten is het nogal verschillend waar je op moet rekenen. Heb je zelf een stal en weide of zet je het paard neer op een manege? Ook verschilt het in de kosten doordat het ene paard regelmatig naar een wedstrijd toe gaat terwijl de ander dat helemaal niet hoeft. Qua hoefsmid kun je rekenen op kosten van 20 à 25 euro per keer en aangeraden is om het paard iedere drie maanden te laten bekappen. Wat de jaarlijkse inenting kost, verschilt behoorlijk en is dus lastig te zeggen.

Verzorging
Een paard hoort twee à drie keer per dag hooi te krijgen, tenzij ze in de wei staan. Vaak is het dan niet nodig om ze nog bij te voeren met hooi. Verder is het belangrijk dat ze dagelijks beweging krijgen. Of je nou kiest voor rijden, longeren of even wandelen: zolang ze maar blijven bewegen. Dit om te voorkomen dat een paard te dik wordt. Vergeet uiteraard ook niet om regelmatig het paard een goede poetsbeurt te geven. Dit is niet alleen goed voor de vacht, maar ook voor de bloedsomloop. In de hoeven kunnen steentjes zitten die de hoef kunnen beschadigen dus sla het uitkrabben van de hoeven ook zeker niet over. Bij de verzorging komt dus echt een heleboel kijken maar daarentegen heb je er ook erg veel plezier van. Een paard kan echt voelen als een vriend voor het leven. Voor allerlei spullen voor shetlanders kun je terecht bij Minihorseshop.be.Plaats een reactie