Hoe moet ik kiezen voor een goede ooglaserbehandeling


Ooglaser klinieken zijn er tegenwoordig in overvloed. Ook zijn er een groot aantal verschillende behandelmethoden. Vaak worden mensen die nadenken over een ooglaserbehandeling bij een eerste consult bij de dichtstbijzijnde optometrist of laserkliniek overstroomd met informatie waar zij weinig van af weten en over het algemeen direct aannemen. Dit artikel helpt bij het verwerken van de informatie die de optometrist geeft, en geeft tips om de adviezen objectief te bekijken. Zo kan je bepalen hoe je kan kiezen tussen de verschillende ooglaserbehandelingen bij de verschillende klinieken.

De verschillende Ooglaser behandelmethoden
Over het algemeen worden twee ooglasermethoden aangeboden: LASIK en LASEK. De lasermethode wordt bepaald door de manier waarop de ooglaserbehandeling wordt uitgevoerd.

LASIK
Bij een LASIK behandeling wordt er een flap gemaakt in de bovenste laag van het hoornvlies, die vervolgens wordt terug gevouwen. Vervolgens wordt er in een diepere laag van het hoornvlies weefsel verdampt, zodat de vorm van het hoornvlies wordt aangepast en een oogafwijking kan worden gecorrigeerd. Bij deze behandelmethoden is het discomfort na de behandeling het kleinst.

LASEK
Bij een LASEK methode wordt er een dun laagje van het hoornvlies weg gesneden. Dit laagje is dunner dan de flap die wordt gemaakt bij een LASIK behandeling, zodat er minder diep in het hoornvlies wordt gelaserd. Het weg gesneden laagje wordt na de behandeling weer terug gelegd, zodat deze binnen enkele dagen weer aangroeit. Wordt het laagje niet terug gelegd, is er sprake van een PRK behandeling.

Wanneer er, net als bij een LASIK behandeling, een flap wordt gemaakt, welke dezelfde dikte heeft als bij een LASEK behandeling, en welke dus dunner is dan bij een standaard LASIK behandeling, is er sprake van een Epi-LASIK behandeling.

oogafwijking
Wanneer u voor een vooronderzoek bij een optometrist komt, wordt uw oogafwijking opgemeten. Dit bepaalt gedeeltelijk welke behandeling geschikt is:
– LASEK, PRK en Epi-LASIK kan worden uitgevoerd bij een afwijking van -8.00 tot +3.50 dioptrieën.
– LASIK kan worden uitgevoerd bij een negatieve afwijking van -1.00 tot -10.00 dioptrieën en bij een positieve afwijking tot +4.00 dioptrieën.
De cilindrische afwijking mag bij alle behandelmethoden maximaal 6.00 dioptrieën zijn.

Het hoornvlies
Omdat de flap die wordt gemaakt bij een LASIK behandeling relatief dik is, moet je ene minimale hoornvliesdikte van 460 µm hebben. Mensen met een dun hoornvlies komen dus vaak niet in aanmerking voor een LASIK behandeling.

LASIK vs LASEK
Vaak komt de keuze die je moet maken aan op de keuze tussen LASIK en LASEK. Dit zijn de meest uitgevoerde laserbehandelingen. Wanneer je volgens je oogafwijking en je hoornvliesdikte in aanmerking kan komen voor beide, houd de volgende zaken dan in het achterhoofd:
– Bij een LASEK behandeling ondervinden de meeste mensen meer ongemakken na de behandeling. Het herstelproces verloopt trager dan bij een LASIK behandeling.
– De flap die bij een LASIK behandeling wordt gemaakt groeit nooit meer volledig terug. Dit blijft daarom een zwakke plek. Hoewel de meeste mensen hier geen hinder van ondervinden, kiezen contactsporters vaak om deze reden voor een LASEK behandeling.

Femtosecond en Customvue
De keuze tussen LASIK en LASEK is een belangrijke keuze, maar er zijn een tweetal technieken die de ooglaseren ondersteunen en een positieve invloed kunnen hebben op het resultaat van de behandeling. Dit zijn de Femtosecond laser en de CustomVue technologie. Voor uitgebreide informatie kunt u op de technieken klikken.

Een oogarts of optometrist zal je nooit verkeerd voorlichten, maar houd wel in het achterhoofd dat een laserkliniek de neiging kan hebben om de voorkeur te geven aan de door hun beschikbaar gestelde behandelmethoden, of de methode die voor hun het voordeligst is. Beredeneer daarom de keuze van de oogarts aan de hand van dit artikel. Ga vooral ook op je gevoel af: het is zeer belangrijk een goed gevoel bij de kliniek te hebben na een eerste consult of een vooronderzoek.

Om de juiste kliniek te kiezen is het verstandig het rapport van de Consumentenbond uit 2007 te lezen , waar zij alle Nederlandse ooglaserklinieken onder de loep hebben genomen. Bekijk verder op ooglasertrefpunt.nl de beoordelingen die mensen hebben gegeven aan de ooglaserklinieken.2 Reacties

  1. ooglaseren says:

    t.a.v. de schrijver van dit artikel:

    De femtosecond ( intralase ) techniek hoort in het rijtje ooglaser behandelmethoden thuis. Customvue is iets totaal anders.

    Customvue kan namelijk uitgevoerd worden i.c.m. LASEK, PRk, LASIK of Femtosecond behandelmethode waarbij LASEK, PRK, LASEK of de Femtosecond benamingen zijn hoe het oog voorbereid wordt op de operatie.

  2. Cutomvue is inderdaad totaal iets anders.

    De methode zorgt niet alleen voor beter zicht, maar zorgt ook voor een verbetering van de kwaliteit van het zicht. Met name het contrast en de details zullen na deze behandeling veel beter waarneembaar worden. Deze behandeling wordt specifiek afgestemd op de desbetreffende ogen en houdt dus rekening met de verschillen tussen ieder persoonlijk oog. Andere voordelen van de customvue behandeling zijn minder bijwerkingen na afloop van een behandeling.

Plaats een reactie