Whisky drinken… hoe moet het?


whiskey

Whisky wordt maar al te vaak op een totaal verkeerde manier gedronken en geserveerd. Ook in klasserestaurants, waar men toch mag verwachten waar voor je geld te krijgen.

1. Het glas.
De grote, ronde glazen met dikke bodem zijn niet geschikt om Schotse single malt uit te drinken. Het zijn Bourbonglazen, voor Amerikaanse whiskey dus. Als whiskyglas opteer je best voor het zogenaamde Glencairn glas; een glas dat speciaal werd ontwikkeld voor de whisky industrie. Het heeft de perfecte tulpvorm, die toelaat dat de aroma’s van de whisky zich ten volle kunnen ontwikkelen.
Heb je geen Glencairn glas, of is het niet beschikbaar in het restaurant waar je een lekkere single malt wil drinken, maak dan gebruik van een porto- of sherryglas. Die glaasjes hebben ook de typische tulpvorm die nodig is.

2. Ijs?
Mag je ijs bij je whisky voegen? Alles mag, maar het is natuurlijk niet aan te raden. Ijs heeft de slechte eigenschap om het smaakpalet van je whisky te laten inkrimpen. Heel wat heerlijke aroma’s en smaken zullen dus verloren gaan. Vind je je whisky toch te sterk – wat zeker kan bij een whisky op vatsterkte – voeg er dan een paar druppels zuiver bronwater aan toe. Je zal merken dat het water net helpt om de geuren en samej volledig tot hun recht te laten komen.

3. Ruiken.
Vooraleer je gaat proeven kan je even rustig je whisky besnuffelen. Doe dat rustig. Steek je neus niet te diep in het glas en snuif niet te hard; het hoge alcoholgehalte zal je reukorgaan verdoven. Neem eerst zacht enh oppervlakkig de geuren in je op, voor je dieper gaat ‘nosen’.

4. Proeven
Voor het proeven geldt het zelfde. Neem een klein slokje, hou het een paar tellen in de mond en slik door. Zuig nooit zuurstof bij in je mond, zoals je zou doen wanneer je wijn proeft. Door het hoge alcoholgehalte van de whisky (minstens 40% ABV) zal je je smaakpapillen gewoon verdoven. Bij een tweede slok mag je de whisky een aantal tellen in je mond laten heen en weer ‘rollen’, om alle dieperliggende smaken te ontdekken.

En dan nu proeven maar !2 Reacties

 1. Cappon Hannelore says:

  Met of zonder ijs…?

  Naar mijn persoonlijke mening heeft whisky niet de smaak die ik zoek ik een sterke drank.
  Mijn vriend daarentegen drinkt zijn whisky graag puur, zonder ijs. Ik denk zelfs dat het ijs
  de smaak van de whisky onderdrukt (net zoals zout of citroen op een oester doen).
  Hoe dan ook, ik vind de whisky het lekkerst in Irish Coffee!

 2. roy says:

  wiskey moet je leren drinken net zo aan bier,
  neem het in maten drink het lauw niet koud dus
  dan is ie het lekkerst, zonder ijs en kleine laagjes in je glas.

Plaats een reactie