Hoe moet je… whisky bewaren?


whiskey

Whisky kan je zeer lang bewaren, op voorwaarde dat je het op de juiste manier doet.

1. Volle flessen
Volle, ongeopende whiskyflessen worden in principe niet slecht, dankzij het hoge alcoholpercentage (minimum 40%) van de drank.
Anderzijds zal whisky ook niet meer narijpen op de fles, dus je flessen laten staan om ze beter te laten worden heeft echt geen enkele zin.

In tegenstelling tot wijnflessen, dien je whiskyflessen rechtopstaand te bewaren, om lekkage tegen te gaan. Ze mogen gerust op kamertemeperatuur bewaard worden, maar let er op dat ze niet in het volle zonlicht komen te staan. Beste is om de fles in zijn kartonnen of metalen koker te laten.

Let er op dat je regelmatig de fles even omdraait om de kurk vochtig te houden. Anders gaat deze krimpen, en kan de alcohol stilaan vervliegen.

Indien je een fles met een draaistop (een zgn twistcap) hebt, kijk dan elk jaar even na of deze nog stevig is afgesloten, en draai indien nodig zachtjes bij.

Zorg ervoor dat je fles nooit te warm wordt (bvb volle zon), want dan kan de vloeistof uitzetten en wordt de kurk wat naar boven geduwd. Wanneer de fles weer afkoelt, krimpt de inhoud van de fles wel, maar blijft de kurk wat uitsteken; met een geleidelijke verdamping van alcohol tot gevolg.

2. Geopende flessen
Ook flessen die geopend zijn, worden eigenlijk niet slecht en zijn quasi onbeperkt houdbaar.
Ook voor reeds geopende flessen dient men met al het bovenstaande natuurlijk rekening te houden : niet in de zon, rechtopstaand, kurk vochtig houden.

Wanneer de flessen stilaan leeg beginnen te geraken (vanaf ca 70% leeg) is het tijd om de flessen helemaal leeg te maken.
De alcohol in de whisky zal zich namelijk bovenaan de fles opstapelen, en vervliegen elke keer de fles wordt geopend. De whisky zal verslappen en verschralen.

Heb je nog maar een beetje in de fles zitten heb je dus de keuze : ofwel leegdrinken; ofwel bij de aptheek afsluitbare 5 of 10 cl flesjes kopen en de drank er in overgieten. Labeltje er op plakken, en hij is weer zo goed als onbeperkt houdbaar.Plaats een reactie