Hoe een uitvaart organiseren?


Hoe een uitvaart organiseren? Wij zochten het voor je uit:

Het organiseren van een uitvaart vraagt om het maken van allerlei beslissingen. Veelal dient dit binnen een kort tijdsbestek te gebeuren. Je kunt het organiseren van een uitvaart uitbesteden aan een uitvaartondernemer, maar het is ook mogelijk om zelf het één en ander te regelen. Wat kost een uitvaart eigenlijk en waar moet je allemaal rekening mee houden?

Wat kost een uitvaart?
Gemiddeld kost een uitvaart zo tussen de € 5.000,- en € 8.000,-. Een crematie is goedkoper dan een begrafenis. De kosten voor een uitvaart kun je afdekken met een uitvaartverzekering. Je hebt de keuze uit een kapitaalverzekering en/of een naturaverzekering. Een kapitaalverzekering keert uit in geld en een naturaverzekering keert uit in diensten.

Schakel een uitvaartondernemer in
Als jij of iemand anders binnen je familie- of vriendenkring komt te overlijden, dan is het belangrijk dat er contact wordt opgenomen met de uitvaartondernemer. Met deze persoon kun je afstemmen welke zaken je zelf wilt regelen en welke taken je wilt overdragen aan de desbetreffende uitvaartondernemer. Wil je bijvoorbeeld een advertentie afdrukken in een regionale of landelijke krant? En ga je rouwkaarten versturen? Dit zijn belangrijke zaken waar je over na moet denken.

De waarde van een uitvaartceremonie
Het is prettig als je een geliefde tijdens een plechtigheid kunt herdenken. Vaak wordt hier ruimte aan gegeven binnen een uitvaartceremonie. Je kunt ook een herdenkingsdienst in een kerk of andere ruimte houden. Bovendien vinden veel mensen het prettig als ze familie en andere nabestaanden de hand kunnen drukken. Dit wordt ook wel condoleren genoemd.

Wat komt er nog meer kijken bij een uitvaart?
Andere zaken die bij een uitvaart komen kijken, zijn bijvoorbeeld het rouwvervoer, welke muziek iemand mooi vindt en of bloemen wenselijk zijn. Wil je nabestaanden niet met hoge kosten achterlaten? Sluit dan een uitvaartverzekering af of zorg voor voldoende spaargeld op je rekening. Wil je dat een uitvaart conform jouw wensen wordt uitgevoerd? Bespreek dit dan vooraf met je familie of leg een aantal zaken vast in een testament. Dit voorkomt veel narigheid na jouw overlijden!Plaats een reactie