Hoe druiven snoeien?


Hoe druiven snoeien? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Laat het eerste jaar dat de wijnstok in de grond staat het in een willekeurige richting groeien. De aanwezigheid van een overvloed aan takken en bladeren helpt met het vormen van een stevig wortel systeem bij onvolwassen wijnstokken. Knip het eerste jaar niet bij!

Stap 2: Zoek de eerste winter de sterkste en meest vitale tak uit. Verwijder met een knipschaar alle takken aan de basis van de plant of zo dichtbij bij de stam van de hoofdtak mogelijk. Zet de overgebleven tak, die de stam van de plant gaat worden, vast aan een paal. Gebruik wijnstok palen of beveilig de wijngaard door deze met een te omheinen met een hek.

Stap 3: Laat de taken weg groeien van de hoofdstam. Begin in de lente van het tweede jaar met het verwijderen van alle takken behalve de twee beste zijtakken die vanuit de stam zijn gevormd. Als de wijnstok zich niet vertakt op de manier waarop jij het graag ziet, knel dan de bovenkant van de stam om vertakkingen te stimuleren.

Stap 4: Knip de bovenkant van de stam gedurende de midzomer van het tweede jaar, wanneer de wijnstok de ideale hoogte bereikt, bij. Het snoeien van de bovenkant stimuleert nieuwe groei langs de hoofdstam. Verwijder alle takken die op plekken groeien waar jij niet wilt dat ze groeien.

Stap 5: Knip de tweede winter alle takken behalve de gewenste zijtakken en de hoofdstam bij. Je hebt nu een basis frame voor de plan – een opwaartse stam met twee setjes van zijtakken.

Stap 6: Laat de tak gedurende de derde lente en zomer groeien en verwijder alles dat vanuit de stam groeit. Je wilt het basis framewerk van de wijnstok in stand houden.

Stap 7: Laat gedurende de winter twaalf knoppen aan elke tak zitten. Het bijknippen in de derde winter is cruciaal voor de productie van de vruchten in de toekomst. Deze twaalf knoppen zijn de knopen die de vruchten gaan produceren in de vierde zomer. Elk van deze twaalf knoppen moeten één of twee verbindingsstukken hebben zodat de wijnstok na het bijknippen eruit ziet als een stomperige kapstok. Deze knoppen worden ook wel de “hernieuwingsknoppen” genoemd en blijven altijd op de plant zitten.

Stap 8: Knip de twaalf hernieuwingsknopen bij zodat er altijd een extra knop vanuit de top groeit. Dit proces herhaalt zich vanaf de vierde winter. Wat je hiermee bereikt is dat je de hernieuwingsknoppen zich kunnen uitbreiden en elk seizoen één knoplengte kunnen groeien. In de zomer ontwikkelt de vrucht zich op de nieuw gevormde takken die uit de hernieuwingsknop groeit. Houd deze gedurende de winter kort om de wijnstokken onder de duim te houden.



Plaats een reactie