Hoe zelf bier brouwen?


Hoe zelf bier brouwen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Schaf wort extract aan. Wanneer je aan het leren bent om zelf bier te brouwen is het best om te beginnen met een extract en over te gaan naar het brouwen met puur mout wanneer je bekend raakt met het proces. Extracten maken het proces van het brouwen gemakkelijker omdat het beslag en de wort die hieruit komt helemaal klaar voor gebruik zijn. Anders moet je eerst een beslag maken om het wort te extraheren waardoor je meer mogelijkheden hebt om je eerste brouw poging te laten mislukken.

Stap 2: Giet een hoeveelheid water aangegeven door de aanwijzingen van het extract in de pan. Meng het wort extract en warm het water op totdat het kookt. Roer ondertussen het mengsel. Blijf doorgaan met het verhitten van het wort totdat het begint te schuimen en verminder daarna de hitte terwijl deze lichtjes door blijft koken.

Stap 3: Voeg de bitter makende hop toe en laat het voor 45 minuten door gaan met koken. Deze hop planten geven een bittere smaak die de van nature zoete smaak van het bier opheft.

Stap 4: Voeg de smaak gevende hop planten toe aan het mengsel en laat het voor tussen 10 en 14 minuten door koken. Deze hop planten geven smaak aan het brouwsel.

Stap 5: Voeg de laatste hop planten die het brouwsel afmaken toe aan het kokende wort. Deze hop planten produceren het aroma van het brouwsel en zijn een belangrijk deel van het uiteindelijke bier.

Stap 6: Koel het wort snel af tot de aangegeven temperatuur. Een goede manier om dit te doen is door de
wort in een grote emmer gevuld met ijs te plaatsen.

Stap 7: Plaats de wort op een ruige manier over naar de gist emmer zodat zuurstof mengt met het wort. Zorg ervoor dat je terwijl je dit doet een beetje van het wort in een klein glas overgiet en de oorspronkelijke zwaartekracht met een hydrometer controleert. Hiermee kun je het suikergehalte in het water van het wort bepalen.

Stap 8: Gebruik het jodoform om alles wat in contact komt met het bier te reinigen. In het algemeen zijn deze objecten flessen, dopjes, leidingen, bottel emmer en een sifon.

Stap 9: Voeg het gist toe aan het wort, schudt het stevig om lucht toe te laten en plaats een afzuig leiding in een emmer gevuld met reinigingsmiddel. Het brouwsel is aan het gisten dus je moet het niet aanraken totdat het uiteindelijke zwaartepunt heeft bereikt wat meestal zo’n twee weken duurt voor buur dat minder dan 8% alcohol bevat. Wanneer dit proces afgerond is, is je brouwsel bier geworden.

Stap 10: Los suiker op in een minieme hoeveelheid water voor ongeveer 20 liter bier. Wanneer je een andere hoeveelheid dan 20 liter bier hebt gebrouwen, pas dan het aantal suiker dat je gebruikt aan terwijl je de verhoudingen van het bier gelijk houdt. Warm dit mengsel voor zo’n 10 minuten op en voeg het dan toe aan je bottel emmer. Deze suikers helpen het gist met het produceren van koolstofdioxide die het bier koolzuurgas geeft wanneer het gebotteld is.

Stap 11: Hevel het bier in de bottel emmer door de automatische sifon te gebruiken. Doe dit geleidelijk zodat het bier niet geoxideerd raakt.

Stap 12: Bottel het bier. Plaats de hevel filter in een fles en vul deze op met bier totdat er ongeveer 2.5 cm ruimte overblijft voordat je de hevel filter los koppelt. Stop een dop op de fles. Herhaal deze stap totdat al het bier gebotteld is.



Plaats een reactie