Hoe zelf brood bakken?


Hoe zelf brood bakken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Giet twee kopjes lauw warm water in een grote mix kom en sprenkel het gist over het oppervlak. Laat de kom zo’n 10 minuten staan. Blijf indien nodig roeren totdat het gist is opgelost.

Stap 2: Voeg een theelepel zout en ongeveer één beker bloem toe. Roer alles goed door.

Stap 3: Voeg bloem toe totdat het mengsel te dik is geworden om te roeren en een klonterige massa is. Het totaal toevoegde bloem zal ongeveer tussen de vier tot vijf bekers zijn. Maximaal tweederde van het bloem mag volgranen zijn.

Stap 4: Strooi gist over het oppervlak waar je op gaat werken en plaats hier de klonterige massa. Trek deze uit elkaar en blijf persen en trekken totdat deze een bal vormt.

Stap 5: Kneed het deeg voor zo’n 10 tot 15 minuten. Kinderen kunnen meehelpen door het deeg te slaan, te strekken en uit te rollen.

Stap 6: Bedek de deeg en laat deze voor een uur of twee uur reizen of laat het totdat het in massa verdubbeld is staan. De benodigde tijd hangt af van het weer. Maak in de tussentijd de keuken schoon.

Stap 7: Vorm het deeg in door jouw gewenste vorm om. Dit kan een traditioneel brood zijn, brood rolletjes of elke andere vorm die je maar kunt bedenken. Vet lichtjes de ovenschaal of het bakpapier, afhankelijk van de uiteindelijke smaak die je wilt, in met olijfolie of boter.

Stap 8: Laat de deug nogmaals staan voor zo’n 40 minuten of totdat deze opnieuw verdubbelt is in grootte. Verwarm je oven voor tot 200 graden Celsius en stel de oven in, afhankelijk van de grootte van je brood of rolletjes, voor 30 tot 45 minuten in. De brood rollen bakken sneller. Het brood moet goud bruin zijn en hol van binnen klinken wanneer je deze aandrukt.

Stap 9: Haal het brood uit de ovenschaal of van het bakplaat en laat deze afkoelen voor op zijn minst 15 minuten op een oven rek voordat je deze in stukjes snijdt.Plaats een reactie