Hoe moet je liedje schrijven?


Hoe moet je liedje schrijven? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1. Doe inspiratie op. Dit is moeilijk om bewust te doen, maar het is hoe ieder prachtig liedje begint. Begin met een betekenis volle of gemakkelijk te onthouden tekst die je niet uit je hoofd krijgt, een niet loslatende emotie, of een melodie waarvan je niet kan ophouden het te fluiten. Neem iets echts en inspirerend om mee te beginnen werken.

Tip 2. Speel met je idee. Als je een instrument bespeelt, probeer dan te jammen rond de melodie of een reeks akkoorden te vinden die bij de tekst passen. Indien je een deuntje of ritme in gedachten hebt, laat dan iemand op de achtergrond steeds opnieuw spelen, terwijl jij het muziekstuk herhaalt. Ontdek de mogelijkheden in vrije vorm tot je voelt dat het begint te werken.

Tip 3. Neem je in initiële vooruitgang op. Prachtige ideeën zijn kortstondig, dus als je iets hebt dat je kan houden, zelfs maar voor enkele seconden, schrijf het dan op of neem het op. Je kan zelfs naar je voicemail bellen en het zo opnemen. Laat het niet aan je voorbij gaan.

Tip 4. Breid uit met hetgene je al hebt. Begin met het ontwikkelen van je idee. Als het een refrein of vers is, bedenk er dan een intro bij om het in te leiden. Indien het een tekst of gedacht is, werk dan verder vanaf dat gedacht. Denk aan wat werkte tijden een jam sessie of improvisatie en probeer het opnieuw te creëren.

Tip 5. Ga verder met het voortbrengen van ideeën. Ga terug naar stap 1 en begin met na te denken over een tekst met hetzelfde thema, muziekstukken of melodieën in dezelfde muzieksleutel. Maak je nog geen zorgen waar deze nieuwe stukken zullen passen.

Tip 6. Zet alles samen. Eens je de essentiële delen hebt voor het liedje, – het deuntje, de reeks akkoorden, een melodie, tekst (verzen, refrein), begin dan met alles in elkaar te zetten.Plaats een reactie