Hoe moet ik leren?


Hoe moet ik leren? Wij zochten het voor je uit:

Studeren wordt vaak niet als een aangename bezigheid ervaren. Toch is het voor velen een noodzaak. Als je wilt slagen op je examens moet je studeren. Om zo goed mogelijke resultaten te behalen, is het aan te raden om in zo goed mogelijke omstandig

1. Eerst begin je met oriƫnterend lezen. Dit houdt in dat je niet dadelijk alles van de cursus woord voor woord gaat lezen. Je gaat eerst de cursus doorlopen. Zo krijg je onmiddellijk een overzicht over de cursus en kan je beter inschatten hoe zwaar de cursus zal zijn.

2. Nu je een overzicht hebt van de cursus moet je streven naar een inzicht in de cursus. Je gaat de cursus aandachtig lezen, onduidelijke woorden ga je opzoeken, je gaat ervoor zorgen dat je alles wat in de cursus staat ook begrijpt.

3. Je gaat opzoek naar de structuur van de cursus. Waarom staat de leerstof in deze volgorde? Staat alles chronologisch of staat alles wat samen hoort gegroepeerd? De inhoudstafel erbij nemen (of als deze er niet is, zelf een maken) kan hierbij zeer nuttig zijn. Dit zorgt er voor dat je de cursus beter logisch gaat begrijpen.

4. De volgende stap is schematiseren. Probeer aan de hand van een schema (dit kan met pijlen, kaders en andere tekeningen zijn, maar dit kan ook inhouden dat je bij de inhoudstafel losse woordjes gaat noteren die je beter helpen herinneren wat de verschillende titels precies inhouden) de cursus samen te vatten.

5. Leer de cursus toepassen. Dit wilt zeggen dat je niet alleen weet wat er in de cursus staat, maar dat je ook weet wat je moet doen met wat er in de cursus staat. Probeer bijvoorbeeld concrete toepassingen te bedenken voor de theoretische leerstof die je moet studeren.

6. Onthouden wat er in de cursus staat. Als je de vorige stappen hebt gevolgd, heb je de cursus normaal gezien wel begrepen en weet je hoe je de cursus moet gebruiken. Nu moet je enkel nog herinneren wat er allemaal in de cursus staat. Dit is voornamelijk een proces van herhaling. Herhaal een aantal maal geconcentreerd de cursus. Mnemotechnische middeltjes (de zogenaamde ezelsbruggetjes) kunnen hier een grote hulp zijn. Als je een lijstje moet onthouden, probeer met de eerste letters van het lijstje een woord of een zinnetje (waarbij de eerste letter van het te onthouden woord ook de eerste letter van een woord in de zin zijn) te vormen. Dit is gemakkelijker om te onthouden.1 Reactie

  1. foeke says:

    nu heb ik
    veel betere toetsen omdat ik
    deze ja hoe zou ik het zeggen
    soort van les heb gevolgd

Plaats een reactie