Hoe assertief worden?


Hoe assertief worden? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1. Je kan een assertiviteit cursus volgen. In deze cursus wordt je geleerd hoe je je kan gedragen in bepaalde situaties aan de hand van concrete voorbeelden en oefeningen.

Tip 2. Zorg dat je een hoge zelfwaardering hebt. Dat wil zeggen dat je jouw gevoelens niet ondergeschikt maakt aan anderen, maar ze even zwaar laat meetellen.

Tip 3. Zorg voor jezelf.

Tip 4. Oefen zoveel mogelijk om assertiever te zijn. Rome is ook niet op één dag gebouwd. Indien je regelmatig oefent zal je al snel merken dat je stuk assertiever in het leven zal zijn.

Tip 5. Er zijn ook verschillende boeken geschreven met tips om assertiever te zijn. Deze kan je zeker vinden in de plaatselijke bibliotheek.

Tip 6. Breng je omgeving op de hoogte. Zij zullen moet wennen aan je nieuwe assertievere ik. Zij zijn gewoon dat ze over je heen konden lopen en zullen zich ook even moeten aanpassen aan de nieuwe situatie.

Tip 7. Zorg dat je ontspannen bent, dan zal je in veel situaties al veel makkelijker voor je eigen durven opkomen.

Tip 8. Zorg ervoor dat je voorkomen verzorgd is.

Tip 9. Praat met een klare, duidelijke stem. Vermijd dus om te roepen, mompelen, …

Tip 10. Weet wat je wil, je kan enkel opkomen voor jezelf als je weet wat je wil.1 Reactie

  1. Assertiviteitstraining says:

    Ik denk dat er veel assertiviteitstraining worden aangeboden waarbij de nadruk ligt op jezelf in de picture plaatsen. Ik ben echter van mening dat je jezelf beter assertief kunt opstellen zonder jezelf daarmee in de picture te zetten. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind!

Plaats een reactie