Hoe kiezen tussen begrafenis en crematie


Hoe kiezen tussen begrafenis en crematie? Wij zochten het voor je uit:

Vele eeuwen lang was de enige mogelijkheid om overledenen ten ruste te dragen ze begraven. Dat was echter niet over de hele wereld het geval. In sommige streken namen mensen hun toevlucht tot crematie. Een manier van ten ruste te dragen die ook bij ons steeds populairder aan het worden is. Dat zijn dan ook de twee grote vormen waartussen men moet kiezen voor de overledenen: een begrafenis of een crematie. Deze keuze kan gemaakt worden door een wilsbeschikking of bij het ontbreken daarvan door de achterblijvers.

Bij de begrafenis
Een traditionele begrafenis is een begrafenis die op het kerkhof zal plaatsvinden van de gemeente. Als nabestaande, of als overledene in de wilsbeschikking, mag er wel altijd gevraagd worden om op een ander kerkhof ten ruste gedragen te worden. Daarbij zijn er nog heel wat keuzes die je maakt ook. Zo kan je opteren voor gemeenschappelijke grond om in te begraven, voor grondconcessie waardoor je meerdere leden van dezelfde familie kunt begraven op hetzelfde stuk of een grafkelder. De kostprijs zal afhankelijk van de exact gekozen manier sterk verschillen en is dan ook iets om mee rekening te houden. Iemand begraven is naast een persoonlijke tragedie ook gewoon niet goedkoop.

De crematie
Bij de crematie wordt het lichaam van de overledene gecremeerd waarna de as uit de over gehaald wordt. De as komt samen met het identificatiesteentje in een urne waarmee heel wat mogelijkheden zijn. In essentie is een crematie eigenlijk het versnellen van het proces dat natuurlijk ook al aan het gebeuren is. Goedkope crematie kan om heel wat redenen het proces zijn waar de keuze uiteindelijk op valt. Naast het financiƫle plaatje zijn er ook nog enkele opties met de as. Zo kan de urne begraven worden of uitgestrooid worden over de begraafplaats. Een andere mogelijkheid is om de assen uit te strooien over zee. Ten slotte is het ook zo dat enkele dierbaren, de partner en de bloedverwanten in eerste en tweede graad, een symbolisch deel van de assen mogen bewaren. Om dit te bewaren bestaan speciale sieraden en ook mini-urnen.Plaats een reactie