Hoe hou je een presentatie?


Hoe hou je een presentatie? Wij zochten het voor je uit:

Een presentatie geven voor een groot publiek. Velen krijgen al angstzweet bij de gedachte alleen al. Nochtans is dat niet nodig. Een goede presentatie geven is vooral een kwestie van veel oefenen en goed voorbereid voor de dag komen.

Wat is het doel van je presentatie?
Vooraleer je de structuur van je presentatie begint uit te tekenen moet je jezelf de vraag stellen wat het doel is van je presentatie. Wil je je publiek louter informeren of heb je een bepaalde mening waarvan je je publiek wil overtuigen? Het doel zal de inhoud van je presentatie gaan bepalen. Wie zijn mening wil overdragen zal deze moeten gronden met goede argumenten.

Visuele ondersteuning
Voor jezelf en het publiek is visuele ondersteuning altijd wenselijk. Zo worden ingewikkelde elementen snel duidelijk. Bij een zakelijke presentatie is het ook van belang dat de huisstijl van het bedrijf naar voren komt. Dit kan je doen door een logo te verwerken in je PowerPoint, je kan ook bijvoorbeeld een presentatiemap bedrukken.

Structureer je presentatie
We hebben het al even verklapt. Je presentatie heeft een structuur nodig waarop het kan bouwen. Hierbij is een inleiding erg belangrijk. Een goede inleiding zorgt ervoor dat je publiek meteen mee is met je presentatie en je zijn volledige aandacht schenkt. Een anekdote of een actueel feit kan hierbij een interessant begin zijn van je verhaal. De laatste zinnen van je presentatie blijven dan weer het langst hangen bij je doelgroep. Zorg ervoor dat de boodschap van je presentatie hierin verwoord zit.

Je houding
Een presentatie geven tegenover je baas zal een heel andere houding vragen dan een speech op het huwelijk van je broer. Pas je aan aan je publiek en als de gelegenheid het toelaat, zorg voor interactie met je doelgroep. Zo behoud je hun interesse. Verder is je lichaamstaal erg belangrijk wanneer je voor een groep spreekt. Zorg dat je zelfzeker overkomt en hou een actieve houding aan waarbij je oogcontact houdt met je publiek.

Daarnaast is een goede voorbereiding cruciaal om je zelfzeker te kunnen opstellen voor je presentatie. Zoals al eerder aangegeven kan je visuele ondersteuning meenemen met een bedrijfslogo. Veel uitgevers kunnen jou van dienst zijn, heb je weinig tijd kan je altijd even op het internet kijken bij bijvoorbeeld een bedrijf zoals Reclameland. Zo kom je professioneel over tegenover je publiek.Plaats een reactie