Hoe een kippenhok maken?


Hoe een kippenhok maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Leg vier planken van 5 cm bij 10 cm bij 30 cm in een vierkant neer op de plek waar je het kippenhok wilt bouwen. Bevestig deze planken stevig met spijkers of met schroeven aangezien deze de basis van het kippenhok vormen. Bevestig nogmaals twee van deze planken in beide hoeken van de bovenkant van de basis door een spijker met 45 graden tussen de planken te slaan. Leg hierna nog vier van dezelfde planken op de bovenkant van de basis en nagel of schroef deze vast zodat er een kubus vorm ontstaat.

Stap 2: Plaats een aantal van deze zelfde planken met een interval van 60 cm tussen de bovenste planken en de planken die de basis vormen en bevestig deze met spijkers of schroeven. Plaats daarna een aantal planken van hetzelfde type boven je hoofd met een interval van 60 cm om de steunbalken van het dak te vormen en maak deze stevig vast met spijkers of schroeven. Plaats twee triplex platen bovenop de steunbalken en schroef of spijker deze vast om er voor te zorgen dat de steunbalken stevig vast staan. Schroef het gegolfde tinnen dak boven op de triplex dakplaten die je net hebt vastgezet.

Stap 3: Bevestig triplex platen rondom de omtrek van het kippenhok om de muren te vormen en sla deze vast met spijkers of bevestig schroeven totdat er slechts ruimte voor één triplex plaat overblijft in het midden van een ruimte van 2.4 meter aan de zijkant van het kippenhok waar de deur geplaatst kan worden. Maak met een zaag sparingen in de triplex platen waarbij de afmetingen afhankelijk zijn van hoe groot je de ramen wilt maken waar het licht doorheen kan schijnen. Deze sparingen moeten bedekt worden met transparant plastic, kippengaas of beiden.

Stap 4: Snij een plank van 5 cm bij 10 cm bij 30 cm in stukken met een lengte van 60 cm en bevestig deze horizontaal en in de breedte tegen over elkaar aan de uiteinde van het hok. Deze planken vangen de twee 5 cm bij 20 cm bij 30 cm planken op waar je de melk kratten voor de hennen plaats die ze als nest kunnen gebruiken.

Stap 5: Graaf twee gaten met een grondboor op een afstand van 1.6 meter van de voorkant van het kippenhok elk op één lijn met de zijkanten van het hok. Graaf hierna nog twee andere gaten die weer op één lijn staan met de eerste twee gaten. Plaats in elk gat een paal en vul de gaten weer op met grond en stamp deze aan om de paal in de grond vast te zetten. Als je in een gebied met termieten leeft, week dan de uiteinde van de palen in met gebruikte motor olie en laat deze voor een aantal uur staan voordat je ze in de grond plaatst.

Stap 6: Rol kippengaas uit en wikkel deze rond de kippenren uit in de vorm van de letter U. Voeg daarna nog een laag gaas toe boven op de eerste laag en plaats, indien je dit noodzakelijk vindt, hierboven weer een laag om roofdieren buiten het hok te houden.

Stap 7: Bevestig scharnieren op het stuk overgebleven triplex en plaats deze in de deur sparing. Hecht het scharnier stevig vast aan de plank vast met schroeven. Schroef het ijzerwerk van de grendel halverwege de deur en bevestig als een extra veiligheidsmaatregel een haak en oog sluiting. Mocht dat niet genoeg zijn om de vogels of de roofdieren op afstand te houden dan kun je altijd nog een zware baksteen of rots klemzetten buiten de deur van het hok.Plaats een reactie