Hoe moet ik een eenvoudige kast maken?


Voor de beginnende klusser is het maken van een eenvoudige kast een goede oefening en een leuk, leerzaam en nuttig project. De belangrijkste basisgereedschappen en concepten van het klussen komen hierbij aan bod. Het is daarom een goede manier om hiermee bekend te raken.

Wat is er nodig?

 • goed basisgereedschap. Goede boormachines zijn belangrijk. Een freesmachine kan gebruikt worden voor mooie afwerking. Verder is een rolmaat, duimstok en een potlood nodig.
 • een goede zaagmachine. Het op maat zagen van planken is een belangrijk onderdeel. Zorg daarom dat u gereedschap heeft om recht te zagen. Denk hierbij aan een goede zaagtafel met geleiding, of een cirkelzaag met geleider. Hiermee kunt u rechte lijnen zagen.
 • Een of meerdere platen MDF. MDF heeft als voordeel dat het zeer stevig hout is wat gemakkelijk te bewerken is. Daarnaast is het goedkoop. Het nadeel is echter wel dat het vrij zwaar hout is.
 • Eventueel een plaat Multiplex dat als achterwand kan fungeren.
 • Wat moet bedacht worden?
  Het is belangrijk dat u van tevoren een goed ontwerp van de kast heeft. Als het uw eerste project is, maak het dan niet te moeilijk. Ga uit van het basisontwerp van een kader met planken. Vanuit hier kan het ontwerp verder worden aangepast.

  Wanneer het ontwerp af is, dienen exacte maten erbij worden geschreven, zodat u een goed idee heeft hoe groot de kast wordt. Denk hierbij al aan de plek waar de kast mogelijk komt te staan, zodat de maten hierop kunnen worden aangepast.

  Noteer vervolgens alle losse stukken hout waar de kast in zijn totaal uit bestaat. Schrijf de maten van alle te zagen planken op, zodat u een overzicht heeft van hoeveel planken er moeten worden gezaagd, en hoe groot deze moeten zijn. Bepaal aan de hand hiervan hoeveel platen MDF nodig is.

  De uitvoering
  Zaag alle planken netjes op maat, en schuur deze. Leg vervolgens de kast uit op de grond, met alle planken op de juiste plaats. U heeft nu een overzicht van waar de planken aan elkaar moeten worden gemonteerd.

  Begin vervolgens met het kader, de buitenkant van de kast, in elkaar te schroeven terwijl deze op de grond liggen. De kopse kanten van de planken wijzen dus naar boven. Hierbij zijn een aantal punten van belang:

 • Zorg dat de ondergrond geen oneffenheden bevat, anders worden de planken scheef aan elkaar gezet. Als de ondergrond niet vlak is, zet de planken op de belangrijke punten dan op klossen.
 • Gebruik uw boormachine om de punten waar u de planken aan elkaar wilt schroeven voor te boren. MDF splijt gemakkelijk wanneer er direct in wordt geboord.
 • Gebruik de boormachine vervolgens om de planken tegen elkaar aan te schroeven. U heeft nu het kader van de kast in elkaar staan. Nu is het belangrijk voor het verdere verloop dat de kast niet scheef komt te staan. Meet daarom de twee diagonalen op en zorg dat deze even lang zijn. Nu weet u dat alle hoeken haaks zijn. Zaag een lat die tijdelijk diagonaal kan worden bevestigd op het kader, zodat deze niet meer scheef kan komen te staan.

  Hierna moeten de horizontale planken in het kader worden gemonteerd. Laat het kader hiervoor nog steeds op de grond liggen. Belangrijk is dat de planken links op dezelfde hoogte worden gemonteerd als rechts, anders kan de plank of zelfs uw kast scheef gaan staan. Meet dit daarom nauwkeurig na, of nog beter, gebruik een plank die als mal tussen de te bevestigen plank en de plank erboven kan functioneren. Denk bij het bevestigen weer aan het voorboren.

  U heeft nu het frame van de kast in elkaar staan. Wanneer u deze rechtop zet, zal u merken dat deze nog gemakkelijk beweegt, en nog lang niet stevig is. Een achterwand achter (een deel van) de kast zal er voor zorgen dat hij stevig wordt. Bevestig deze daarom achter uw frame. Dit kan een plaat MDF zijn, maar wanneer u de hele kast een achterwand wilt geven is in verband met het gewicht van de kast een plaat multiplex meer geschikt. Als u helemaal geen achterwand wilt kan de kast voor stevigheid aan de muur worden bevestigd.

  Gebruik een freesmachine om de kopse kanten en de hoeken mooi af te werken. Wanneer u de hoeken zo wilt laten, ga dan met een schuurmachine of schuurpapier over de hoeken heen.

  Als u wenst kunnen de planken geschilderd worden. Het is belangrijk dat de planken MDF eerst met een grondlaag worden bedekt, omdat de verf gemakkelijk het MDF wordt ingezogen. Als alles goed is gegaan is uw kast nu af, en kan in uw kamer geplaatst worden.  Plaats een reactie