Hoe destilleren?


Hoe destilleren? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Vermorzel het graan en voeg water en gist toe. Dit mengsel wordt ook wel maisch genoemd
en mag gisten. Op dit moment wordt het mengsel ook wel aangeduid als wort en bevat ongeveer 5
procent alcohol. Wort lijkt op bier maar het heeft geen hopextract en het is niet gekookt.

Stap 2: Maak de whisky in een distilleerketel. Een ketel met de wort wordt direct verhit. Omdat
alcohol een lager kookpunt heeft dan water zal de damp een grotere concentratie alcohol bevatten
dan de vloeistof.

Stap 3: Condenseer de damp van de distileerketel. De eerste distillatie heeft ongeveer een alcohol
percentage van 30%. Dit proces kan meerdere keren herhaald worden totdat de whisky een alcohol
percentage van 70% heeft.

Stap 4: Distilleer het wort door middel van kolomdistillatie (dit wordt ook wel een Coffey ketel
genoemd). Een patent distiller bestaat alsnog uit twee kolommen. De eerste wordt de analysator
genoemd en zorgt ervoor dat het wort naar beneden kan zakken terwijl d e stoom een aantal niveaus
omhoog rijst. Elk niveau van de analysator is koeler dan het niveau eronder waardoor de damp elk
niveau in alcohol percentage toeneemt.

Stap 5: Zorg ervoor dat het wort uit de analysator ophoopt in de tweede kolom. Het wort blijft hier
circuleren totdat het condenseert in de juiste concentratie alcohol. Een kolom distiller kan whisky
met een alcohol percentage van 96% creƫren



Plaats een reactie