Hoe buxus snoeien?


Hoe buxus snoeien? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Zorg er voor dat je de timing onder de knie krijgt. Zoals het geval is met de meeste struiken, is het tijdstip om te beginnen met snoeien essentieel voor succes. Een buksboom bloeit, maar de bloem is niet relevant en aangezien de meeste mensen buksen planten als een ontwerp onderdeel in formele tuinen tegen over een onderdeel met mooie bloemen, is tijd gunnen om bloemen te laten bloeien niet nodig. Het snoeien van buksen in de winter daarentegen vergroot de kans op het ophopen van vocht tussen de gewrichten in de onderste delen van de struik en dit kan een plek creeƫren waar vochtigheid en later schimmel problemen woekeren. Dus het is noodzakelijk om flink te snoeien aan het einde van de winter of in het begin van de lente.

Stap 2: Knip om de oorspronkelijke vorm te behouden. Het knippen kan op elk moment in het groei seizoen worden gedaan. De meeste struiken, waaronder buksen, ondervinden een hevige groeispurt periode elke lente dus laat eerst deze periode van groei afzakken voordat je gaat knippen. Pak elk takje vast en snoei deze terug met het gebruik van een normale heggenschaar. Zoek naar de gewrichten in de tak waar nog een andere groep bladeren uit komen en snoei net boven deze splitsing.

Stap 3: Verjong een volwassen buks. De manier om een buks te snoeien om een volwassen plant te verjongen verschilt met het simpelweg knippen. Grote, overgroeide struiken kunnen een hevige snoeibeurt gebruiken maar je neemt een risico wanneer je dit doet. Er zijn twee gedachten over het hevig snoeien van deze struik. De eerste methode prefereert dat je de buks in fases snoeit en daardoor minder druk op de struik zet. Hierdoor houd je het overgrote deel van de struik intact wat beter is voor het oog maar het continu hevig snoeien over een aantal jaren om de hoogte te verminderen stelt meer takken bloot aan regen waardoor elk van deze takken infecties kunnen oplopen aan de snijkant. Het gevolg is dat de gehele struik onder, alhoewel minder, druk staat voor een langere periode. Knip de buitenste takken terug naar een stuk kortere tak door de normale heggenschaar te gebruiken en soms een grote knip schaar te gebruiken. Zorg ervoor dat je een splitsing tussen beide takken snijdt zodat het terug groeien snel kan plaatsvinden.

Stap 4: Leer de tweede methode om een struik te snoeien. Dit houdt het meeste van de groei aan de bovenkant er af snoeien en de overgebleven grond takken zich zelf te laten regenereren. Deze manier werkt maar heeft zijn nadelen. Grote en dikke takken zijn lastig om goed door te snijden waardoor het gebruikelijke probleem van infectie zich voordoet. Ook komt er meer vocht op de bovenkant en de omringende lagere splitsingen vanwege het ontbreken van een overkapping waardoor er, omdat ze breder zijn, grote plassen stilstaand water komt te staan. Het voordeel is dat je een buks van 1.2 meter hoog tot een buks van 60 cm hoog kunt verkorten en alhoewel het er niet echt mooi uitziet in het eerste jaar, zullen de meeste struiken zich opvullen na twee of drie jaar. Je hebt een snoeier nodig om door de dikkere takken heen te zagen. Verwijder de buitenste takken eerst en werk daarna naar binnen en de lagere takken toe. Zorg ervoor dat er een algehele vorm overblijft die zich als een egale vorm terug groeit.



Plaats een reactie