Hoe blauwe steen leggen?


Hoe blauwe steen leggen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. Stel vast hoe breed en lang je jouw wandelpad wilt maken. Vermenigvuldig de lengte met de breedte om te berekenen hoeveel vierkante meter blauwe hardsteen je nodig hebt om de hele oppervlakte te betegelen. Dit zal je zeggen hoeveel vierkante meters tegels je moet kopen.

Stap 2. Beslis welk soort patroon je wilt gebruiken in het ontwerp van je wandelpad. Een populair patroon bijvoorbeeld is, een tandwiel ontwerp. Je kan eventueel ook beslissen dat je gewoon gelijkmatig gelegde tegels wilt, gelegd in rechte lijn. Het patroon dat je beslist te gebruiken zal uitmaken welke grootte en vorm van blauwe hardsteen je moet kopen (zie links in Hulpbronnen).

Stap 3. Eens je beslist hebt welke grootte en vorm van tegels je nodig hebt en hoeveel vierkante meter, koop dan de nodige tegels. Blauwe hardsteen kan gevonden worden in de doe-het-zelf zaak, steenwinkels en andere bedrijven die gespecialiseerd zijn in buitenvloeren. Vraag de persoon in de winkel om je te helpen bij het berekenen van de vierkante meter die jij nodig hebt voor jouw oppervlakte. Eens dit berekend is, voeg dan 10 a 15% toe aan het totale aantal tegels. Hierdoor heb je reserve tegels in het geval je er enkele breekt of als je merkt dat je berekening niet klopt. Het is altijd beter teveel tegels te hebben dan niet genoeg tegels.

Stap 4. Graaf het gebied waar je gaat plaveien uit. De diepte moet ongeveer 15 cm zijn. Leg je grondlegging. Je hebt een grondlegging nodig waar je jouw blauwe hardsteen gaat opleggen. Leg een 7.5 cm diepe grondlegging van grind. Het is best 2.5 cm grind per keer toe te voegen en het dan aan te stampen met de platwals of ander manueel gereedschap om zo iedere laag grind aan te stampen. Voeg 2.5 cm ruw zand toe en hark het gelijk. Gebruik je gehuurde platwals of manueel gereedschap om deze laag zand aan te stampen.

Stap 5. Leg de tegels. Je blauwe hardsteen tegels moeten met de hand gelegd worden. Gebruik je rubberen hamer om iedere tegel stevig op zijn plaats te hameren. Gebruik je waterpas om zeker te zijn dat alle tegels met elkaar gelijk liggen. Als een tegel te diep ligt, doe er dan wat zand onder en hamer het op zijn plaats. Hou de voegen tussen de tegels zo evenredig mogelijk.

Stap 6. Laat de tegels zich zetten. Eens alle tegels gelegd zijn, gooi wat ruw zand over je wandelpad. Veeg met een borstel het zand in de voegen en spleten. Spuit het wandelpad af met de tuinslang en herhaal de procedure, gooi ruw zand over het wandelpad, veeg het in de voegen en spleten en dan opnieuw afspuiten met de tuinslang. (Het water zal helpen om het zand tussen de voegen van je blauwe hardsteen te zetten). Herhaal deze procedure zo vaak als nodig is tot alle voegen volledig gevuld zijn. Je wandelpad is nu klaar voor gebruik.Plaats een reactie