Hoe een houten vloer leggen?


Hoe een houten vloer leggen? Wij zochten het voor je uit:

Het voorbereiden

Stap 1. Beslis precies welk product je zal gebruiken – Norske Skog, Pergo en Wilsonart zijn maar enkele voorbeelden.

Stap 2. Neem de afmetingen van de hele vloer oppervlakte die bedekt moet worden. Neem deze mee naar je lokale handelaar.

Stap 3. Koop al het materiaal en lijm die je nodig zal hebben voor het project. (sommige fabrikanten voorzien afstandsstukken voor de omtrek en het vastzetten; bij andere moet je ze dan weer zelf aanschaffen. Sommige bieden ook schuim isolatie/verdamping barrière/geluiddempend kussen om onder de vloer aan te brengen).

Stap 4. Laat de vloer van kunststofplaat zich aan de nieuwe omgeving aanpassen voor tenminste 48 uur alvorens te beginnen werken.

Stap 5. Verwijder al het meubilair alle plinten en deurbeschot.

Stap 6. Het meeste van de oude vloer kan op zijn plaats blijven (beton, linoleum en tegels moeten niet verwijderd worden zolang de oppervlakte vlak en structureel in orde is). Tapijt moet wel verwijderd worden.

Stap 7. Maak 15 a 20 afstandsstukken als de fabrikant deze niet voorziet. Deze moeten 0.62 cm dik zijn om het materiaal dat je gaat gebruiken om de vloer te leggen van de muur te houden tijdens het leggen van de vloer. (deze spatie staat expansie en contractie van de vrije oppervlakte toe). Je zal ook enkele wiggen nodig hebben om veranderingen in afstand te maken bij oneven muren.

Beginnen met het leggen van de vloer

Stap 1. Leg de eerste rij met planken (zonder de lijm) om de juiste aanpassingen te maken en om de breedte van de planken aan te passen.

Stap 2. Begin in een hoek weg van de deur. Leg de eerste rij met planken met de inkepingen naar de muur toe (beide inkepingen bij de eerste plank) zonder lijm aan te brengen. Plaats de afstandsstukken van 0.6 cm breedte tussen de planken en de muur aan zowel de korte als lange kant. Indien de muur zeer oneven is, zaag de planken dan zodat ze passen. (je kan een elektrische zaag gebruiken of het manueel zagen).

Stap 3. Leg de laatste plank van iedere rij neer vooraan de rij, naar de ander kant toe gekeerd (om af te tekenen) – kant met decoratie naar boven toe als je een handzaag gebruikt, en kant met decoratie naar beneden toe als je een elektrische zaag gebruikt. Plaats een vierkant op de plank en teken af waar het afgesneden moet worden. Neem het afstandsstuk aan het einde van de plank in overweging.

Stap 4. Schuif de laatste plank op zijn plaats. Gebruik een draadgeleider (een lange plank of een rechte balk) om na
te kijken of de eerste rij recht ligt. In geval van oneffenheden maak dan aanpassingen door middel van wiggen.

Stap 5. Raap de planken in de eerste rij op, behalve de eerste plank in de hoek. Breng een laagje lijm aan in de korte kant van de plank. Duw de planken tegen elkaar zodat de eindnaden stevig afgedicht zijn. Veeg het teveel aan lijm er met een vochtige doek af alvorens het hard wordt. Het is belangrijk voor het eindresultaat dat de eerste rijen recht liggen, kijk ze na met je draadgeleider. Zorg ervoor dat de eindnaden stevig vast zitten.

Over de breedte van de vloer werken

Stap 1. De eerste rij beginnen met het afgezaagde stuk van de vorige rij is een goede manier om restjes te verminderen. Als het stuk plank korter is dan 30 cm moet je met een nieuw stuk plank beginnen dat op de gepaste lengte afgezaagd is (minimum 30 cm).

Stap 2. Breng lijm op de inkeping aan, aan de lange en korte zijden van de plank.

Stap 3. Duw de planken tegen elkaar zodat de naden stevig gedicht zijn. Indien nodig gebruik dan een blok of stuk hout om de planken voorzichtig met een hamer op hun plaats te kloppen.

Stap 4. Lijm 1 plank per keer.

Stap 5. Verwijder het teveel aan lijm met een vochtige doek alvorens het hard wordt. Kijk regelmatig of de planken recht liggen.

Stap 6. Ga door met deze techniek over de hele breedte van de vloer tot je 1 plankbreedte of minder van de muur verwijderd bent.

Stap 7. Maak de laatste rij af door afstandsstukken van 0.6 cm tegen de muur te plaatsen.

Stap 8. Zaag een stuk plank op de juiste lengte.

Stap 9. Draai het om, leg het op zijn plaats – overlap zo de laatste rij die je gelegd hebt.

Stap 10. Teken het nieuwe stuk af waar de 2 elkaar kruisen. Zaag het af langs deze lijn. Draai het om en kijk of het past. Als het past, ga dan door met deze procedure voor ieder stuk.

Stap 11. Breng de lijm aan, leg de laatste rij planken en duw ze samen met een koevoet of beitel. Bescherm de muur met een blok hout of gelijkaardig materiaal. Een de lijm hard is, verwijder dan de afstandsstukken alvorens je de plinten, deur beschot en drempels terugplaatst.Plaats een reactie