Wat te doen tegen een soa?


Wat te doen tegen een soa? Wij zochten het voor je uit:

Chlamydia

Chlamydia is een bacteriƫle soa die vrij onbekend is. Word alleen veroorzaakt door seksueel contact. De klachten lijken erg veel op de klachten van gonorroe maar zijn minder duidelijk of vaak heb je helemaalgeen klachten. Ga bij lichte klachten al naar de dokter toe. Vrouwen met chlamydia kunnen ontstoken eileiders krijgen wat kan leiden tot onvruchtbaarheid. Verder is chlamydia goed te genezen.

Genitale Wratten.

Deze soa word veroorzaakt door een virus. Genitale wratten zijn ontsierend en vervelend. Je wordt uitsluitend besmet via seksueel contact. Je krijgt wratjes op je geslachtsorganen of rond de anus. De wratjes doen geen pijn maar kunnen wel gaan jeuken. De wratjes kunnen door de dokter worden verwijderd maar helaas lukt dit niet altijd. Er zijn verschillende soorten wratjes, de meeste zijn ongevaarlijk maar je hebt er ook bij die in het ergste geval kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Heb je er dus last van ga in ieder geval naar de huisdokter toe.

Herpes.

Herpes is ook een virus maar is niet gevaarlijk maar wel erg vervelend. Herpes genitalis ( aan de geslachtsorganen ) word overgebracht door seksueel contact. Herpes labialis ( koortslip ) word overgebracht door zoenen beffen of pijpen. Bij herpes krijg je blaasjes rond de vagina of penis, anus en / of mond. Soms heb je ook last van pijnlijke zweertjes of opgezette lymfklieren. Verder heb je een branderig gevoel bij het plassen. Bij herpes is een spontane genezing na een paar weken heel goed mogelijk. Dat wil niet zeggen dat de ziekte verdwenen is. De verschijnselen kunnen terugkomen. Er zijn nog geen medicijnen die het herpes virus kunnen doden maar ga wel altijd even langs je huisarts.1 Reactie

  1. Albert says:

    ik zou graag willen zien hoe soa er het ziet je moet tad toch zien

Plaats een reactie