Hoe wijn proeven?


Hoe wijn proeven? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1 Observeer de wijn. Is ze helder en schoon, of ziet ze er troebel uit? Het eerstgenoemde is
normalerwijs een indicatie van goed gemaakte wijn, terwijl het laatstgenoemde aangeeft dat de wijn
van slechte kwaliteit is,

De kleur is ook een indicatie van rijping. Jonge witte wijnen zijn meestal bleek van kleur, terwijl de
oudere stro-en goudkleurig zijn.

Jonge rode wijnen zijn donker of paarskleurig, terwijl de oudere rode wijn een rode baksteen of amber
kleur hebben.

Stap 2 Ruik aan de wijn. Uw neus is gevoeliger dan uw smaakpapillen, en deze gevoeligheid kan u helpen
meer over het boeket van de wijn te zeggen, dan het alleen maar te drinken.

Controleer op “bij” luchtjes. Ruikt de wijn muf of heeft ze een sterke azijn geur? Deze eerste snuif is niet
om de zuivere nuances van de wijn te ontdekken, maar enkel de zekerheid te geven dat de wijn niet
bedorven is.

Als de wijn door de eerste snuif komt, is het noodzakelijk dieper te inhaleren om uw neus al de
verschillende nuances van de wijn te laten ontdekken. Geniet van deze reuk, aangezien u doorgaat naar
het nippen van de wijn in stap 3.

Stap 3 Neem een nip van de wijn en houdt het op uw tong, adem in om zo het boeket van de wijn vrij te
laten komen. De kracht van de wijn in uw mond zal u vertellen of de wijn, licht middelmatig of vol is. En
zal u eveneens vertellen hoeveel zoet-en zuurheid, alcohol en looizuur het bevat. Het doel is om deze
elementen te vermengen, beter dan er een te laten overheersen.

Stap 4 Slik de wijn door. De voltooiing van de wijn beschrijft de sensatie nadat de wijn is doorgeslikt.
Vaak is het verschillend hoe de wijn het gehemelte heeft gepasseerd, neem daar notitie van. Het boeket
zal nog een poosje aan het gehemelte blijven hangen nadat de wijn is doorgeslikt, dit wordt bedoeld als
de lengte.

Over het algemeen, hoe meer lengte, des te beter de wijn.



Plaats een reactie