Hoe weet je of een ei vers is?


Hoe weet je of een ei vers is? Wij zochten het voor je uit:

Tip 1: Test de geur van de eieren door de eierschaal heen.

Als de eieren een sterke rottende geur door de schaal heen hebben, maak deze dan niet open en gooi de eieren voorzichtig weg in de prullenbak buiten. Eieren die ernstig aan het rotten zijn kunnen al bij de lichtste aanraking knappen en je wilt niet dat je een tikkende tijdbom in je  huis hebt.

Als de eieren een klein beetje stinken, ga dan na of de stank van een geurende koelkast komt of het de geur van rotte eieren is. Als de eieren stinken omdat ze niet meer goed zijn, gooi de eieren dan weg. Als je denkt dat de eieren stinken omdat ze bijvoorbeeld naast de geurende knoflook in de koelkast waren gelegd of wanneer de eieren helemaal niet stinken, probeer dan de volgende proef.

Tip 2 Een ei dat drijft is niet meer eetbaar

Kijk of de eieren blijven drijven.

Vul een kom met water en plaats voorzichtig een ei in het water. Als het ei meteen naar de bodem zinkt, dan is deze vers en eetbaar. Als de ei meteen aan het oppervlak van het water blijft drijven, dan is deze te oud om nog te eten. De meeste eieren zullen echter in het midden blijven. De eieren die nog steeds de bodem van de kom aanraken maar ook enigzinds drijven zijn nog eetbaar, evenals de eieren die zich in de onderste helft van de kom bevinden. Alles dat daarboven blijft drijven is verdacht en kan beter weggegooid worden.

De reden waarom deze methode werkt is het feit dat eierschalen bedekt zijn met poriën welke het mogelijk maken voor lucht om naar binnen en buiten te gaan. Aangezien de eieren zo poreus zijn, zal de binnenkant van de eieren wanneer ze ouder zijn opdrogen waardoor ze lichter worden en de eieren dus beginnen te drijven.

Tip 3 Een vers ei

Kijk goed naar het ei.

Barst het ei open op een bord en bestudeer deze nauwkeurig. Naarmate eieren ouder worden, zal de dooier meer flets worden en zal het eiwit minder stevig zijn. Een ei met een fletse dooier en loshangend eiwit is waarschijnlijk redelijk oud en zal minder goed koken.

Voor het bakken van een spiegelei wil je een mooie, donkere en stevige dooier en eiwit zodat deze niet volledig over de koekenpan heen druipt. Voor het bakken wil je op zijn minst een redelijk vers ei welke in het gebak zal opzwellen zodat je taart niet te plat wordt. De meeste andere dingen werken prima met iets oudere eieren en het pellen van hard gekookte eieren is een stuk makkelijker wanneer de eieren niet vers zijn.Plaats een reactie