Hoe tafel dekken?


Hoe tafel dekken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Zoek uit hoeveel gasten er zullen zijn. Als er een aantal kinderen uitgenodigd zijn, denk er dan over na om een speciale kindertafel te plaatsen. Als je wilt dat de kinderen aan de grote tafel zitten, denk dan aan het halen van speciale stoelen voor de kleine kinderen.

Stap 2: Bepaal waar iedereen moet zitten. Het is handig als de kok in de buurt van de keukendeur gaat zitten. Ouders van kinderen zullen naast hun kroost willen zitten. Als er een mannelijke gast is, dan zal deze volgens de traditie aan de rechterzijde van de gastvrouw plaatsnemen. Een vrouwelijke gast zal volgens de traditie aan de rechterzijde van de gastheer plaatsnemen. Bedenk bij grotere feestjes wie waarschijnlijk het best met elkaar kunnen opschieten en plaats deze mensen naast elkaar. Sommige mensen kiezen om de mannen en vrouwen afwisselend plaats te laten nemen maar dit is niet noodzakelijk. Je kunt er voor kiezen om kaartjes met namen erop op de plekken waar iedereen komt te zitten te plaatsen.

Stap 3: Besluit of je een tafelkleed gaat gebruiken. Als de stof van het tafelkleed wit damask is, zul je er een plaat onder moeten leggen om te voorkomen dat deze afglijdt. De vouw in het midden moet zodanig geplaatst worden zodat deze in een rechte en ondoorbroken lijn loopt van de midden van tafel naar beide uiteinden. Het tafelkleed moet wanneer deze op de tafel geplaatst wordt ongeveer 45 tot 50 cm over de tafel uitsteken als het een zittend diner is. Als het een buffet is, dan moet het kleed tot vloer reiken.

Stap 4: Maak wanneer het tafelkleed goed getrokken is de tafel. Begin met het vouwen van servetjes en plaats deze in het midden van elke zitplek.

Stap 5: Plaats een grote eetvork aan de linkerkant van het servet en een kleinere vork voor salade links van de eetvork.

Stap 6: Plaats het kleine bord voor de salade links van beide vorken. Het eetbord moet nog niet op tafel staan wanneer de gasten gaan zitten.

Stap 7: Plaats een mes aan de rechterkant van het servet met de scherpe rand naar het bord toe. Voor kip of vederwild kun je waarschijnlijk het best een biefstuk
mes gebruiken.

Stap 8: Plaats twee lepels als je zowel een soep als een dessert serveert. De kleine dessert lepel moet rechts van het mes geplaatst worden. Plaats de soeplepel rechts van de dessert lepel. (Je kunt ook wachten en de dessert lepels pas op tafel zetten wanneer het dessert op tafel komt.)

Stap 9: Plaats een broodplank met een broodmes (als je deze hebt) op een 4-5cm afstand van beide vorken.

Stap 10: Plaats een waterglas zo’n 4-5cm boven het mes. Plaats iets dichter bij de zitplaats een wijnglas rechts van het waterglas.

Stap 11: Als je koffie of thee schenkt, plaats dan een kop en schotel rechts van de opstelling, met een theelepel voor de koffie op de rechterkant van de schotel.Plaats een reactie