Hoe ontlucht ik mijn centrale verwarming?


Hoe ontlucht ik mijn centrale verwarming? Wij zochten het voor je uit:

Het is een vervelend lawaai: het geklots van water in centrale verwarmingsradiatoren, en… het kost je geld als je cv. niet goed gelucht is dit omdat je met eenzelfde energieverbruik minder warmte in de radiatoren krijgt. Vooral vlak na de zomer als de verwarmingsinstallatie weer wordt aangezet, en zeker als het water eraf is geweest voor onderhoudswerkzaamheden aan de installatie, moet dit werkje grondig en met geduld worden uitgevoerd.

Alvast een eerste tip: vervang het water van de centrale verwarming zo zelden mogelijk. Immers, telkens je dat doet, komt er lucht in de buizen. En wie zegt lucht, zegt zuurstof. En zuurstof is nu net datgene dat ervoor zorgt dat uw buizen sneller roesten.

Radiatoren ontluchten evenwel moet toch zo af en toe eens gebeuren, water vervangen of niet. Enkele tips alvast:

1. Zorg dat je een goede, passende ontluchtingssleutel hebt (verkrijgbaar in elke doe-het-zelfzaak). Immers het goede werktuig is de helft van het werk!
2. ontlucht steeds vanaf het laagste ontluchtingspunt naar het hoogste toe: lucht heeft namelijk de eigenschap te stijgen. Als je boven begint, blijf je dus bezig.
3. zorg ervoor dat de radiatorkraan dichtstaat als je ontlucht. Minstens tien minuten op voorhand de radiatorknop dichtdraaien, zodat het water kan zakken en de lucht dus in haar geheel naar boven komt. Anders loop je het risico tijdens het ontluchten nieuwe lucht in de installatie binnen te zuigen. En dat kan niet de bedoeling zijn.
4. Als het mogelijk is, zet dan ook even de circulatiepomp af voor je aan de slag gaat. Dan bent je er echt zeker van dat alle water naar beneden zakt en de lucht zich dus boven in de radiatoren bevindt. In gebouwen met een gemeenschappelijke verwarming is zulks meestal niet mogelijk. Volg daar de instructies van de beheerder.

Nadat het water is vervangen zal een enkele keer luchten niet volstaan. Zeker niet als je op de bovenste verdieping woont. Doe het dus geregeld. Van als je water in de buizen hoort! Wacht niet tot je radiatoren koud
blijven, want dan ben je al energie (geld) aan het verspillen, en duurt het ook langer voor alle lucht uit de radiator weg is.

NOG EVEN DIT: als je ontlucht, en op een bepaald moment krijg je geen lucht meer, maar er komt ook geen water door het luchtingsgaatje, dan betekent dat dat er niet meer voldoende water op uw centrale verwarming zit. Vul dan eerst water aan en herbegin daarna met luchten.

Succes ermee!



2 Reacties

  1. Margo says:

    Je kunt ook altijd een monteur laten komen die je verwarming even wil ontluchten. Ik heb daar in ieder geval altijd profijt van als hij dat even voor mij doet. Dan controleert hij ook direct de cv ketel, 2 vliegen in één klap!

  2. Van Baelen says:

    Ik woon in een appartement met gemeenschappelijke verwarming.
    Boven mij heeft men nieuwe verwarmingselementen geplaatst.
    Nu maken mijn radiatoren geluid indien ik ze dichtdraai.
    Wat kan de oorzaak zijn?

Plaats een reactie