Hoe kan je energie besparen?


– Isoleer de verwarmingsleidingen in niet verwarmde ruimtes, dan gaat er minder energie verloren.

– Houd het leidingennet zo kort mogelijk. Zo spaar je bij de installatie kosten uit en is er minder warmteverlies.

– Zet de thermostaat eens een graad lager. Amper voelbaar in huis, wél op je energiefactuur die zakt met 7%. Overdag volstaat 21°C.

– Zet de verwarming een half uur à een uur voor het slapengaan lager. Tegen de tijd dat het frisser aanvoelt, lig jij al onder de wol. Ook als je je huis voor enkele uren verlaat, kan je dit toepassen.

– Als je ’s nachts een basistemperatuur van 16°C aanhoudt bij een iets oudere verwarmingsketel, heb je ‘s morgens minder energie nodig om de woning weer helemaal warm te krijgen. Bij nieuwe toestellen mag de verwarming gerust nog wat lager ’s nachts.

– Een droog huis verwarmen vraagt minder energie. Verlucht daarom je huis elke dag een kwartiertje. Zo wordt het vocht afgevoerd zonder al te veel warmteverlies.

– Dek verwarmingstoestellen nooit af, bijvoorbeeld met een handdoek. Het is niet alleen energieverspilling, bij convectoren ontstaat ook brandgevaar.

– Bevestig reflecterende radiatorfolie achter de radiatoren, zodat de warmte weerkaatst in plaats van in de muur te verdwijnen.

– Laat een aardgasketel om de twee jaar nakijken. Bij een stookolieketel is een jaarlijks onderhoud wettelijk verplicht. Enkel een erkend technicus mag een onderhoudsattest afleveren met de resultaten van de rookgasanalyse.Plaats een reactie