Hoe maak ik een echte hamburger?


Hoe maak ik een echte hamburger? Wij zochten het voor je uit:

1. Het gehakt voorbereiden
Eerst en vooral is het type vlees van belang. Je hebt hier fijn rundergehakt nodig. Vraag je slager om het rundvlees twee keer te ‘malen’: één keer grof en één keer fijn.
Naast textuur is ook het vetgehalte van belang. De meningen over dit percentage verschillen, maar meer vet dan 15% druipt doorgaans van het vlees af. Minder maakt je burger droog en korrelig, onvast.
Je gehakt leg je in een kommetje. Je voegt er ui en knoflook aan toe (en wat je maar wilt). Je mengt het geheel en voegt aan de mengeling een eigeel toe, gekruid met zout en peper. Je mengt verder: eerst met de lepel en daarna met (gewassen) handen.

2. De hamburger-schijfjes maken
Bij het vormen van de schijfjes is het van belang het vlees zo weinig mogelijk te manipuleren. Zo blijven de sappen best bewaard. Je verdeelt je gehaktmik in een zestal gelijke balletjes, al naargelang de hoeveelheid. Die balletjes duw je plat tot ze ongeveer 1,27 cm dik zijn (een Amerikaanse halve inch). Maak met je duim een kleine deuk in het midden van de burger. Zo zwelt hij niet op tijdens het bakken.

3. De hamburger bakken
Bedek je schijfjes en laat ze even rusten: 30 minuten tot een paar uur lang. Zo worden ze steviger en gemakkelijker te bakken. Je bakt ze ook best koud. Vervolgens kan je kiezen voor oven, pan of grill, frituur of barbecue. Deze apparaten kun je vinden bij XXLHoreca. Wat je ook doet, besprenkel de hamburger eerst met wat olie, nadat hij uit de koelkast komt.
Een echte hamburger komt vervolgens uiteraard van op de gril of uit de pan. Die verwarm je voor op een middelmatige warmte. Je grilt vervolgens maximaal 6 tot 7 minuten aan weerskanten. Dat is een ‘goed gebakken’ hamburger.

4. Presentatie
De klassieke hamburger wordt geserveerd in een brioche broodje met sla, tomaat en ui. Voor de klassieke cheeseburger wordt vervolgens nog een plakje Cheddar toegevoegd. Een sausje of dressing naar keuze kan uiteraard ook niet ontbreken.Plaats een reactie