Hoe ik maak ik lekkere verse frietjes?


froet

Lekkere frietjes maken begint al me de keuze van de aardappel. Je neemt best een ‘melige aardappel’, bintje is hiervan de bekendste.

Na het schellen, snij je de aardappelen in rechthoekige balkjes van +- 10 tot 13mm dik. Als je precies kan of wil te werk gaan, kan je de puntjes afsnijden. Deze verbanden immers snel. Leg de frietjes enkele minuten in koud water – hierdoor komt het zetmeel vrij en worden ze krokanter tijdens de tweede bak-. Droog ze nadien goed af in een propere handdoek of keukenpapier.

Bak de frietjes een eerste keer 5 tot 8 minuten in voorverwarmd frietvet van 160 C°. Leg niet te veel frietjes in 1 keer in het mandje (anders koelt het vet te snel af). Tijdens het bakken goed schudden zodat de ze niet aan elkaar kleven. Gebruik zeker geen deksel op de frietpan.

Laat de portie, apart van eventueel volgende porties, een half uur afkoelen.

Bak na een half uur de frietjes een tweede keer op 180 C° voor slechts enkele minuten.

Lekkerder vind je ze niet!



Plaats een reactie