Hoe een ontslagbrief schrijven?


Hoe een ontslagbrief schrijven? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Sta sterk in je besluit om je huidige baan te verlaten voordat je een ontslagbrief aanbiedt. Wanneer je deze inlevert, kun je niet meer terugkomen op jouw besluit.

Stap 2: Loop al jouw keuzemogelijkheden langs voordat je begint met het schrijven van een ontslag brief. Kan jouw huidige werkgever iets aanbieden waardoor je misschien zou willen blijven? Misschien moet je met je werkgever praten over jouw ontevredenheid of vertellen dat je een beter aanbod hebt gekregen van een andere werkgever voordat je een permanent besluit maakt.

Stap 3: Schrijf de brief op een computer of op een typemachine. Handgeschreven brieven komen niet professioneel over. Ook al heb je besloten om je huidige baan te verlaten, is het nog steeds relevant hoe de ontslagbrief is vormgegeven omdat deze gearchiveerd wordt en opgevraagd kan worden toekomstige werkgevers.

Stap 4: Gebruik de juiste opmaak voor een zakelijke brief door je naam en adres, de datum en de naam van jouw werkgever en adres van de werkgever bovenaan de brief te vermelden.

Stap 5: Adresseer de brief aan jouw leidinggevende.

Stap 6: Vermeld in de brief dat je je ontslag aanbiedt en geef op welke datum het ontslag ingaat. Geef de datum dat jouw ontslag effectief wordt door bijvoorbeeld twee weken van te voren kennis te geven of aan te geven dat je per direct je ontslag aanbiedt.

Stap 7: Bedank jouw werkgever voor alle kansen die hij of zij aangeboden heeft en geef aan dat je het bedrijf dankbaar bent. Ook al voel je misschien niet dat dit het geval is, je wilt geen onnodige vijanden maken. Het kan zijn dat je dit persoon nodig hebt om je later een goede referentie te geven. Alhoewel het vermelden van een bedankt in de meeste gevallen toepasselijk is, het kan niet in je voordeel zijn als je van plan bent om een claim in te dienen tegen je werkgever. Als van plan bent om een claim in te dienen tegen je werkgever dan moet jouw ontslagbrief enkel de datum dat jouw ontslag effectief in gaat vermelden.

Stap 8: Vermijd het uitleggen waarom je vertrekt, waarom je een hekel had aan je baan, waar je gaat werken, hoe veel je gaat verdienen etc. Vermeld wel dat je bereid bent om te helpen met de overgang veroorzaakt door jouw ontslag.

Stap 9: Signeer jouw brief met “Hoogachtend” of een andere formele afsluiting en signeer met je naam.

Stap 10: Stop de brief in een envelop geadresseerd aan jouw leidinggevende en geef deze aan hem of haar of laat deze afleveren. Als je werkgever een HR afdeling heeft, kopieer dan de HR afdeling op je brief.



Plaats een reactie