Hoe een liedje maken?


Hoe een liedje maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Ontwikkel een idee. Het kan iets zijn dat wat je bewust uitwerkt of het kan een titel van een liedje zijn, een regel uit een songtekst zijn of een melodie dat je maar niet uit je hoofd krijgt. Het maakt niet uit wat je het oorspronkelijke idee brengt, zorg dat je het op papier krijgt voordat je het weer vergeet. Als je vaker liedjes wilt componeren, zorg er dan voor dat er de gewoonte van maakt dat je overal een potlood en een kladbok meeneemt. Noteer alle ideeën voor song teksten, ideeën voor songtitels en schrijf zelfs stukjes muziek op die je in je hoofd hoort.

Stap 2: Zoek een rustig plekje om te zitten met het instrument naar keuze waarmee de muziek kunt componeren. Veel liedjes zijn samengesteld met een akoestische gitaar of een piano. Ook als je nog geen gitaar speelt, is het de moeite waard om de basis akkoorden te kennen en hoe je deze kunt spelen. Dit is een gemakkelijke en effectieve manier om de basis van een idee voor een liedje te kunnen pakken totdat je later de details kunt uitwerken. Veel zangers en tekstschrijvers die niet bedreven artiesten zijn leren om deze reden in ieder geval de basis stappen van het gitaar spelen aan.
Gebruik kladblok papier om de teksten van je liedje op te schrijven. Sla akkoorden aan op de tekst om een idee te krijgen in welke sleutel je gaat spelen en hoe de akkoorden veranderen naarmate de tekst vordert. Als je de akkoorden voor je nummer hebt gevonden, schrijf deze dan boven de tekst waar de veranderingen in akkoorden voorkomen. Je hebt nu een akkoordenschema voor jouw nummer – iets wat je later kunt uitbreiden met details. Een akkoordenschema is niets meer dan slechts akkoorden en een tekst. Dit is jouw begin punt.

Stap 3: Zorg ervoor dat je jouw akkoordenschema oefent. Probeer de akkoord overgangen aan te slaan in verschillende ritme patronen totdat je een ritme vindt die volgens jou goed aan voelt. Het schrijven van nummers is een persoonlijke aangelegenheid. Niemand kan jou wijsmaken of je het op de juiste manier of juist verkeerd speelt als je een nummer schrijft. Wanneer de akkoorden goed klinken over de gezongen tekst en als je tevreden bent met de melodie die je met de woorden zingt dan kun je stellen dat je jouw ritme voor jouw nummer hebt gevonden. Het kan zijn dat je niet meteen het juiste ritme vindt maar blijf doorgaan met spelen totdat je patronen begint te herhalen en het nummer samensmelt. Wanneer dit gebeurt, neem dan wat je op dit moment hebt op en luister na afloop om de basis structuur te identificeren.

Stap 4: Voeg details toe aan de basis structuur van je nummer. Hoe je dit kunt doen hangt af van jouw niveau van muzikale kennis. Als je de traditionele bladmuziek notatie kunt lezen en schrijven, pak dan een aantal bladen bladmuziek en werk dan een aantal van de muzikale toevoegingen die je nummer opvullen. Als je voor alle instrumenten muziekstukken kunt schrijven, kun je dit geheel zelf doen maar als je dit niet kunt, kun je vrienden die een muziek instrument spelen zoeken en met hen samenwerken voor de muziekstukken die zij spelen. Een groot deel van de band leden schrijven muziek op deze manier. Eén of twee tekstschrijvers komen met de akkoord overgangen en de tekst, wat het merendeel van het nummer is en de band leden schrijven daarna hun eigen solo stukken.

Stap 5: Neem jouw nummer op met een band. Zorg er voor dat je nummer vanuit zichzelf kan ontwikkelen gedurende het opnemen. Dit gebeurdt regelmatig. Een nummer ligt nog niet helemaal vast totdat het opgenomen is. Gedurende het opnemen kan het nummer dat je oorspronkelijk in je hoofd had, uitgroeien tot een compleet ander nummer op het moment dat verschillende muzikanten hun eigen muzikale inbreng leveren, zeker als je openstaat voor een goede samenwerking. Dit is juist de magie van tekstschrijven dat goed wordt gedaan.



Plaats een reactie