Hoe een keuze maken?


Hoe een keuze maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. Maak een lijst van uw opties. Op het eerste gezicht kan het lijken dat er slechts een manier van handelen is, maar dat is meestal niet waar. Zelfs als uw situatie beperkt lijkt, moet u proberen een lijst met alternatieven te maken. Onthoud je van evaluatie op dit punt, brainstorm en schrijf elk idee dat in u opkomt op, al hoe gek het lijkt. U kunt altijd overstappen naar de lijst later, maar met die gekke ideeën kunnen later een aantal creatieve oplossingen komen die u niet zo overwegen. Vraag anderen dan om suggesties. Wees beknopt en vraag hen wat zij zouden doen als zij in uw situatie waren. Soms kunnen vreemden de meest creatieve ideeën geven, omdat zij jouw aannames niet delen en hebben geen vooroordelen.

Stap 2. Weeg de mogelijke uitkomsten af. Koppel aan elke mogelijkheid een uitkomst en label het als positief of negatief. Een manier om dit te doen is een plusteken (+) plaatsen naast elke positieve uitkomst en een minusteken (-) naast elk negatief antwoord; vooral positieve als negatieve uitkomsten kunnen twee tekens krijgen in plaats van een. Sommigen vinden het raadzaam om een beslissingsboom te creëren welke elke mogelijkheid visualiseert.

Stap 3. Raadpleeg uw gevoel. U moet zich op uw gemak voelen bij de beslissing. Plaats op uw beslissingsboom een markering naast elke mogelijkheid die ondersteund wordt door uw gevoel. Er zijn verschillende manier om te weten te komen welke die zijn.

Stap 4. Maak een keuze. Dit is natuurlijk de moeilijkste stap, maar op uw lijst zal er hopelijk een beslissing zijn die ondersteund wordt door zowel de logica als uw intuïtie. Het moet meer plustekens dan mintekens bevatten en het moet gevoelsmatig bekeken jouw goedkeuring hebben. Als dingen niet duidelijk niet met elkaar overeenkomen, kunt u advies vragen van mensen die u vertrouwt. Dit kan een goed middel zijn om u uit een dilemma te halen.

Stap 5. Implementeer uw besluit van ganser harte en met vreugde. Wanneer je eenmaal een beslissing hebt genomen, implementeer het volledig. Raak in dit stadium niet verward door na te denken over andere mogelijkheden die u niet hebt gekozen.

Stap 6. Evalueer uw beslissing. Dit is de belangrijkste stap. Indien u uw beslissing achteraf niet evalueert, zult u er niets van leren. Stel je de vraag of dit het resultaat was dat je had verwacht. Zou je het opnieuw doen? Wat weet u nu dat u eerder niet wist? Hoe zou je het geleerde omzetten in een advies? Door inzicht te krijgen en lering te trekken van elke beslissing die je maakt, kun je ervoor zorgen dat elke keuze die je maakt ten minste een positieve uitkomst heeft.



Plaats een reactie