Hoe een beslissing nemen?


Hoe een beslissing nemen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. Geef de twee criteria van de beslissing op tijd aan: welke keuzen heb je? Zijn er meer dan twee?

Stap 2. Verzamel zoveel mogelijk informatie over ieder alternatief – praat met de juiste mensen, vraag raad aan vrienden en familie, en doe onderzoek door boeken, magazines en krantenartikelen te lezen.

Stap 3. Doe ervaring op dat zal helpen bij het maken van de juiste beslissing. Bijvoorbeeld, als je aan het beslissen bent om dokter te worden of niet, doe dan eerst vrijwilligerswerk in een ziekenhuis of kliniek.

Stap 4. Schrijf alle voor – en nadelen op van de beslissing. Stel vast welke overwegingen heel belangrijk voor jou zijn, en welke minder belangrijk zijn.

Stap 5. Erken dat er geen juiste redenen zijn voor het maken van een bepaalde beslissing. Het feit dat een bepaald pad je neemt belangrijk voor je is, doet er niet toe wat anderen denken, maakt deze beslissing rechtsgeldig.

Stap 6. Denk eerlijk na over angsten, motieven of vooroordelen die jou manier van denken leiden. Herken ze voor wat ze zijn.

Stap 7. Denk na over alternatieven. Kan je de beschikbare alternatieven samenvatten in een compromis dat de voordelen maximaliseert en de nadelen minimaliseert? Kijk op manieren om je handen in de taart te kunnen steken en er ook te kunnen van eten.

Stap 8. Stel een einde aan het verzamelen van informatie betreffende jouw beslissing. Vermijd te denken dat met wat meer tijd en informatie, je de perfecte beslissing zal kunnen maken. Vergeet niet dat geen enkele beslissing perfect is, en dat alle keuzen gemaakt worden met een nodige dosis onzekerheid.

Stap 9. Erken dat je later dingen te weten kan komen dat je beslissing zou veranderd hebben als je het eerder had geweten. Deze gedachtegang is normaal, en mag je niet tegenhouden in het maken van je beslissing.

Stap 10. Maak de beslissing.Plaats een reactie