Hoe cashflow berekenen?


Hoe cashflow berekenen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1 Operationele kasstroom wordt berekend met een simpele formule: EBIT (winst voor Rente en Belasting) + Afschrijvingen – Belastingen. EBIT staat ook bekend als operationeel inkomen. Deze informatie kan worden gevonden bij het jaarlijkse rapport van het bedrijf.

Stap 2 In dit voorbeeld zullen we het jaarlijkse rapport van 2007 van Microsoft gebruiken. Het bedrijf rapporteerde een EBIT (operationeel inkomen) van $ 18.524 + $ 1.440 – $ 6.036 = $ 13.928. Met andere woorden, de operationele kasstroom van Microsoft in 2007 was $ 13.928.

Stap 3 Operationele kasstroom is een solide meting van de winst van een bedrijf omdat het verwijst naar het werkelijke geld dat is verdient aan activiteiten en daarom moeilijk te manipuleren is. Een bedrijf kan tonnen aan geld binnenhalen maar nog steeds moeite hebben met het betalen van zijn rekeningen. Zijn gezonde operationele kasstroom bewijst dat dit niet geval is voor Microsoft.

Stap 4 Door te kijken naar de operationele kasstroom kun je zien of een bedrijf meer geld verbrand dan dat het verdient. Als je niet elk detail van de financiën van een bedrijf wilt of kunt bekijken (door gebrek aan tijd, is de operationele kasstroom een goede momentopname in één oogopslag van hoe het bedrijf ervoor staat. Positieve kasstroom is een goed teken, terwijl een negatieve kasstroom een éénmalige verklaring hoort te hebben (een investering of uitgave die niet herhaald zal worden; bijvoorbeeld, een aankoop of een nieuwe fabriek). Wanneer de kasstroom van een bedrijf sinds jaren negatief is, of wanneer de kasstroom geleidelijk afneemt, is dit een waarschuwingsteken wat betekent dat u wat dieper wilt graven voordat u enige vorm van investering doet in het bedrijf.Plaats een reactie