Hoe breng je kleur in huis?


Hoe breng je kleur in huis? Wij zochten het voor je uit:

Velen onder ons hebben vaak een beetje angst om met kleuren te spelen. Wordt het niet te kitscherig of zullen uitgesproken kleuren niet gaan vervelen na een jaar, zijn vragen die ons vaak doen besluiten toch maar voor het veilige gebroken wit met een kleuraccentje te gaan. Om je een beetje over je kleurvrees heen te helpen geven we je hieronder wat tips die je in je achterhoofd kunt houden.

Tip 1. Kleur breng je met of de muren en de vloer of de meubels en de accessoires. Heb je veel oriëntaalse spulletjes hou je het best de wanden en vloer licht van kleur en egaal. Hoe strakker je inrichting des te meer je met harde donkere kleurelementen kan werken.

Tip 2. Niet alleen met de soort raambekleding, maar ook met de kleur ervan bepaal je de uitstraling van je kleuren. Bijvoorbeeld een auberginekleurige muur tegenover een witte vitrage zal veel fletser tonen dan wanneer je werkt met een zwaarder uitgevoerde zonwering als plisségordijnen of shutters. Je vindt meer ideeën met stijlvolle zonwering op Zonwering-Haarlem.net.

Tip 3. Het herhalen van kleuren in een kamer geeft rust en lichte tinten maken het vertrek optisch groter. Waak er wel voor dat je met te lichte kleuren niet alles dezelfde houdt. Optische grenzen geven ook een gevoel van huiselijk- en gezelligheid. Denk maar aan het cocoonen.

Tip 4. Let op de ligging van je ramen wanneer je de muren gaat kleuren of raamdecoratie aan wil schaffen. Ramen op het Noorden krijgen vrijwel geen zon, waardoor donkere muurkleuren een kamer erg somber maken. Het beste werk je hier met tinten die het licht weerkaatsen en met een licht gekleurde raamdecoratie. Westelijke en Oostelijke vensters vragen om gematigde kleuren, waarbij je er wel op moet letten dat je met zonwering en verduisterende raamdecoratie het niet te somber maakt. Zuidramen en -kamers zijn een ware uitdaging wanneer je kleur in huis wilt aanbrengen. Donker en licht, blauw of geel, zwart/wit, het binnenvallende daglicht en de overdaad aan geel van de zon zorgt ervoor dat je eigenlijk alles kunt gebruiken wat je wilt.

Tip 5. Let er op dat kleuren je gemoedsstemming kunnen beïnvloeden. Wetenschappelijk is bewezen dat mensen in een blauwe slaapkamer het beste en in een rode het slechtst slapen. Van groen is bekend dat ze rustgevend werk, denk aan de Zen-kleuren en geel maakt vrolijk.Plaats een reactie