Hoe beveilig je een router tegen inbraak?


router

Veel internetgebruikers maken tegenwoordig gebruik van draadloos internet. De internet verbinding word via een draadloos netwerk gemaakt. Let evenwel op dat U uw draadloos netwerk goed beveiligd, zodat U enkel gebruik kan maken van de internetaansluiting. Indien uw draadloos netwerk niet goed beveiligd is kan iedereen via uw internetverbinding inloggen, en surfen via uw account. U betaald wel de rekening dan, terwijl de indringer gratis internet ter beschikking heeft.

Hoe kan U uw verbinding beveiligen. Normaal gezien staat het ip adres van uw router in de handleiding vermeld. U kan in internet explorer dit adres intypen ( adres heeft de vorm van 18.122.111, enkel cijfers en punten intypen ) op de adresbalk waar u normaal de site-naam intypt in de vorm vb www.hoehetmoet.be. In plaats van de site gaat u rechtstreeks een verbinding met uw router maken. U krijgt het keuze menu aangeboden en kan al de parameters van de draadloze verbinding wijzigen. Bij de meeste routers moet men zich aanmelden met de userid : ADMIN , en paswoord ADMIN.

Na aanmelding kan u de parameters wijzigen. Kijk in de rubriek draadloos (wireless) . In deze rubriek staat meestal het SSID Name :’ Naam van de verbinding’ ingevuld. Kijk vervolgens of er versleuteling plaats vind van uw draadloze gegevens , meestal heeft men de optie WEP , of WAP . INDIEN deze parameter NIET is ingevuld kan iedereen op uw router inloggen. Staat er een passwoord in dan bent U veilig en hoeft U nils te doen.

Indien er geen versleuteling gebeurt dient u de de optie WEP aan te klikken. Men zal u dan vragen van een paswoord in te geven. bewaar dit paswoord goed na ingave.

Eenmaal het paswoord ingegeven is uw netwerk beveiligd. U moet nu enkel dezelfde parameters invullen op uw PC, in de rubriek daadloze netwerken. Vul het SSID in EN hetzelfde paswoord als wat U had opgegeven voor de router, en u bent klaar. Elke PC waarop U het SSID en paswoord invult kan nu verbinding maken met de router. Andere PC’s zullen GEEN toegang meer verkrijgen tot uw netwerk.Plaats een reactie