Wat te doen met veel geld?


Wat te doen met veel geld? Wij zochten het voor je uit:

Stel je wint een grote prijs of je hebt een succesvol bedrijf wat je verkoopt en je hebt ineens een heleboel geld, hoe ga je daar mee om?. Ongetwijfeld komt de fiscus ook even om de hoek kijken als u een dergelijk vermogen op de bank heeft staan. Hier proberen wij een aantal waardevolle tips te geven.

Ten eerste is het verstandig dat je een testament laat opmaken want een paar miljoen ga je niet meer opmaken in je leven als je normaal doet. Leg vast wat er mee gaat gebeuren mocht je onverhoopt komen te overlijden. Geef hierin duidelijk aan als je alleen wilt dat de kinderen er recht op hebben. Het tweede wat je moet doen is bepalen welk deel je van gaat leven ( rentenieren ) en hoeveel je eventueel op wilt maken. Vergeet hierbij vooral de belasting niet.

Bank?.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je geld op een bank te zetten maar dan heb je maar een magere rente over je geld. En dan te bedenken dat de belasting er vanuit gaat dat je 4 % rendement pakt over je vermogen. Zij vermenigvuldigen je vermogen gewoon jaarlijks met 4% en pakken over dat totaalbedrag 30% belasting. Heb je dus minder rente dan 4% dan lever je dus ieder jaar een aardige som geld in. Probeer daarom slim te beleggen om zoveel mogelijk eruit te halen.

Ik wil uitgeven en rentenieren kan dat?.

Natuurlijk. Stel je neemt een aandelenpakket wat je ongeveer 7% rente per jaar oplevert. Over 5 miljoen euro levert dat 300.000 euro per jaar op. Je kunt er ook voor kiezen om een paar flinke uitgaven te doen en maar 3 miljoen te stoppen in aandelen en obligaties. Dit levert wel een stuk minder op namelijk 180.000 euro maar nog steeds erg veel geld. Maar bij een mindere beursgang merk je dat gelijk, goed overwegen dus.

Huis kopen?.

Het eerste huis valt niet onder de vermogens-rendementsheffing van 1,2 % en is belastingvrij. Je maakt een keuze tussen volledig je huis kopen of een hypotheek nemen. Het eerste verminderd je vermogen en het tweede is alleen gunstig als je nog andere inkomsten uit box 1 geniet. Dan is de rente namelijk aftrekbaar. Dat geld niet voor inkomen uit vermogen, dus wie enkel leeft van de rente van zijn vermogen kan geen rente aftrekken.

Schenkingen?.

Geld geven aan vrienden is niet slim. Vanaf de eerste euro die je geeft betalen ze 41% belasting erover. Schenkingen aan familie en kinderen regel je in een schenkingsplan. Laat een private bankuitzoeken hoe je het beste de studie van je kinderen kunt bekostigen of helpt je bij grote aankopen.

Kortom genoeg mogelijkheden om slim met je geld om te gaan en het niet over de balk te smijten.Plaats een reactie