Hoe train je een shetlander?


De shetlandpony is het kleinste ponyras, en is vernoemd naar de Shetlandeilanden in noorden van Schotland. Het is een oud en sterk ras, dat zijn lichaamstemperatuur in het barre klimaat goed op peil kan houden. Op de Shetlandeilanden groeien namelijk geen bomen. Daarnaast kunnen shetlanders overleven op schraal voedsel, omdat op de zure veengrond van de eilanden alleen maar grassen en heidestruiken groeien. De boeren gebruikten de pony’s vroeger als pak-, rij- en trekdier. Tegenwoordig vind je de shetlander overal ter wereld. Dit is niet voor niets, want je kunt een shetlander vanalles leren en het zijn aanhankelijke dieren.

De shetlandpony als rijdier

Voor kleine kinderen is de Shetlander het perfecte rijdier. Je kunt deze pony net zo trainen als een gewoon paard. De shetlander geniet enorm van springen, dressuur en buitenritjes. Kinderen kunnen op de shetlander rijden en zelfs aan wedstrijden of recreatieve tochten meedoen. Het is wel belangrijk dat de pony een goede opvoeding heeft gehad. Shetlandpony’s vragen om een consequente en zorgvuldige behandeling, omdat ze erg koppig kunnen zijn.

Hoe train je een Shetlander?

Shetlanders hebben een uitgesproken karakter, dat door sommige mensen als lastig wordt ervaren. Toch is dit niet geheel waar. Je kunt shetlandpony’s met veel geduld van alles leren, zoals longeren, vrijheidsdressuur en vrijspringen. Verder kun je ook gewoon met de pony’s spelen. Dat vinden ze heerlijk, lekker achter jou of achter elkaar aan rennen en gekke sprongen maken!

Longeren met hoofdstellen

Shetlanders zijn werklustige pony’s, en bovendien leren ze graag nieuwe dingen. Je kunt ze dus prima laten longeren. Bij het longeren lopen de pony’s in cirkels om de ruiter heen en volgen ze de commando’s die worden gegeven. Het is goed voor de conditie van de dieren, en ze worden zadelmak en wennen geleidelijk aan hoofdstellen.

Vrijheidsdressuur

Je kunt een Shetlander verschillende trucjes leren. Als je dit met veel geduld en stapje voor stapje doet, vinden shetlanders dit helemaal het einde.

Vrijspringen

Pony’s die vrijspringen, springen over een hindernis zonder iemand op de rug. Dit dien je voorzichtig op te bouwen, en de pony mag niet te hoog springen.Plaats een reactie