Hoe metselen?


Hoe metselen? Wij zochten het voor je uit:

Om te beginnen met metselen moet je eerst mortel maken. Dit doe je door zand met een bindmiddel (meestal cement) en water te mengen tot je een stevige brij hebt.

Als je de mortel gemaakt hebt en je hebt de bakstenen, kan je beginnen met metselen.

Om te beginnen met metselen met je een troffel of een truweel hebben. Met je truweel of troffel breng je een laag cement aan op de fundatie van de muur die je gaat metselen. Leg ongeveer een laag van 1 à 2 cm dik. Op deze laag mortel plaats je de eerste steen. Zorg er voor dat de steen mooi waterpas ligt, anders krijg je later problemen. Als de eerste steen ligt, leg je er langs weer een laag mortel. De tweede steen leg er langs, maar niet vlak tegen de eerste steen. Zorg er voor dat tussen de twee stenen mortel zit! Zorg voor ongeveer een cm ruimte tussen beide stenen. Dit wordt later de voeg. Ook deze steen moet mooi waterpas liggen. Ga zo verder tot aan het einde van het muurtje.

Voor de tweede laag stenen van de muur, moet je beginnen met een halve baksteen. Dit verkrijg je door een gewone baksteen in twee te kappen. Leg op de onderste laag stenen weer een laag mortel en plaats de halve baksteen bovenop de eerste steen. Je moet hiervoor een halve baksteen gebruiken om te zorgen dat er een patroon ontstaan in het muurtje. Dankzij dit patroon is je muur veel steviger. Na deze eerste (halve) steen van de tweede laag, plaats je weer een tweede steen, net zoals je in het begin hebt gedaan. Je gaat zo weer door tot aan het einde van de muur.

Voor de derde laag begin je weer met een volledige steen. De vierde laag begin je dan weer met een halve steen. Zo blijf je afwisselen om je patroon te behouden. Ga zo verder zo zo hoog als je je muur wilt hebben. Blijf steeds controleren dat alles mooi waterpas gelegd wordt. Dit is zeer belangrijk.Plaats een reactie