Hoe kleding maken?


Hoe kleding maken? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1: Gebruik jouw meetlint om de kleding afmetingen van een persoon te bepalen. Voor een shirt of een jurk zul je de schouder, buste en de taille maten moeten opmeten. Een rok of een broek vereist de maten van de taille, de heupen en de benen. Schrijf deze afmetingen op.

Stap 2: Bekijk jouw assortiment van patronen. Als het goed is, bevat het assortiment verschillende maten die binnen specifieke maten vallen. Kies de maat uit die het best past bij de afmetingen van de persoon. Pak de patroonbladen erbij en strijk deze met een droog strijkijzer om kreukels te verwijderen. Leg je patroonblad op een snijoppervlak neer en leg daarboven op jouw blanco patroon papier. Trek de onderdelen van het patroonblad dat je wilt gebruiken over. Zorg ervoor dat je alle aantekeningen, zoals de draadrichting, naadtoeslag en lipjes, van het patronenblad meeneemt in de overgetrokken delen.

Stap 3: Vouw je mousseline uit en strijk deze zodat er geen kreukels of vouwen in de stof zijn. Spreid de mousseline uit op jouw snijplank en vouw deze dubbel. Pin jouw overgetrokken patronen vast aan de mousseline. Patronen waarvan slechts één stuk uitgesneden hoeft te worden moeten langs de vouwlijn geplaatst worden. Verdeel de patronen waar meerdere delen uitgesneden moeten worden in tweevoud rond de stukken die langs de vouwlijn zijn geplaatst.

Stap 4: Zorg ervoor dat de markeringen van de draadrichting op het patroon overeen komen met de richting van de draad op jouw stof. Trek de vormen van de patronen op de mousseline over met kleermakers krijt. Verwijder voorzichtig de patronen en breng de markeringen op de patronen zoals de draadrichting, naadtoeslag en lipjes, opnieuw aan op de mousseline.

Stap 5: Snijd de delen uit de mousseline. Pin voorzichtig de belangrijke delen aan elkaar en zorg ervoor dat de lipjes overeenkomen met de naadtoeslag. Rijg met naald en draad de relevante patronen aan elkaar vast.

Stap 6: Zorg ervoor dat je het kledingstuk binnenstebuiten houdt zodat de ruwe uiteinde van de naad te zien blijft. Laat het persoon het kledingstuk passen. Bekijk hoe de fijne stof over elk onderdeel van het lichaam valt. Pin de naden of de figuurnaden naar binnen toe vast om de aansluiting strakker te laten passen. Markeer de naden en figuurnaden die losser gemaakt moeten worden. Neem het kledingstuk af en rijg opnieuw de naden die te los zitten. Haal de garen waar de naden te strak vast zitten los en rijg deze opnieuw vast met minder naadtoeslag. Laat het persoon opnieuw het kledingstuk passen. Herhaal deze stap totdat het kledingstuk goed past. Strijk nu de naden plat en laat het persoon opnieuw het kledingstuk passen.

Stap 7: Wanneer je een mousseline hebt waarmee je tevreden ben, breng dan de veranderingen aan op de uitgesneden patronen van papier. Verminder niet de naadtoeslag waar je de naden hebt strakker getrokken omdat deze te los zaten maar vergoot de naadtoeslag waar de naden te strak zaten. Strijk het eindresultaat en vouw deze dubbel met de verkeerde kant naar jou toe.

Stap 8: Pin de patronen vast aan de verkeerde kan van de uiteindelijke stof en zorg ervoor dat de pinnen door beide lagen van stof heengaan. Markeer de stof en snijd de stukken uit. Zorg er opnieuw voor dat alle markeringen van het patroon over worden genomen in de stof. Rijg de stukken aan elkaar vast en laat de ander het kledingstuk passen. Wanneer deze goed valt, naai dan het kledingstuk met de hand of met een naaimachine aan elkaar. Laat de ander opnieuw het kledingstuk aantrekken. Als er nog steeds problemen zijn met het passen, trek dan de naad los en naai het opnieuw vast totdat het kledingstuk goed past. Pers de naden en maak de zomen af. Breng waar nodig versieringen en toevoegingen aan.Plaats een reactie