Hoe je gitaar stemmen?


Hoe je gitaar stemmen? Wij zochten het voor je uit:

Stap 1. Ken de noten die iedere snaar op de gitaar speelt.

Stap 2. Weet welke halspennen overeenstemmen met welke snaren.

Stap 3. Zoek een manier om naar de E noot te luisteren. Dit kan je doen door een (goed afgestemde) piano, stemfluitje, een afstem vork of een opgenomen E noot te gebruiken, deze is te vinden op het web als een .wav of mp3 file. Je kan de A noot gebruiken of een A440 afstem vork als referentie.

Stap 4. Plaats de gitaar op een comfortabele manier op je schoot.

Stap 5. Tokkel op de onderste E snaar (de dikste snaar) terwijl je naar de E noot luistert van een andere geluids bron. (afstemvork, stemfluitje, piano). De onderste E snaar is goed om mee te beginnen daar de dikte ervan minder vatbaar is voor detuning.

Stap 6. Draai de halspen voor de onderste E snaar tot dat deze snaar net zo klinkt als de gekende E noot. De halspen strakker aandraaien zal het geluid hoger doen klinken, het losser draaien zal het lager doen klinken.

Stap 7. Druk de 5de fret van de onderste E snaar naar beneden en tokkel erop. Hier zal naar verwezen worden als de 5de fret onderste E snaar.

Stap 8. Tokkel op de A snaar en vergelijk het geluid met de 5de fret onderste E snaar. Tokkel op deze 2 snaren opeenvolgend en dan gelijktijdig.

Stap 9. Draai de halspen voor de A snaar tot het hetzelfde klinkt als de 5de fret onderste E snaar.

Stap 10. Tokkel op de D snaar en vergelijk het met het geluid van de 5de fret A snaar. Tokkel op deze 2 snaren opeenvolgend en dan gelijktijdig.

Stap 11. Stem de D snaar met de 5de fret A snaar.

Stap 12. Tokkel op de G snaar en vergelijk het met de 5de fret D snaar. Tokkel op deze 2 snaren opeenvolgend en dan gelijktijdig.

Stap 13. Stem de G snaar met de 5de fret D snaar.

Stap 14. Tokkel op de B snaar en vergelijk het met het geluid van de 4de fret G snaar. Tokkel op deze 2 snaren opeenvolgend en dan gelijktijdig.

Stap 15. Stem de B snaar met de 4de fret G snaar. Merk op dat dit de enigste keer is dat de 4de fret wordt gebruikt.

Stap 16. Tokkel de bovenste E snaar en vergelijk het met het geluid van de 5de fret B snaar. Tokkel op deze 2 snaren opeenvolgend en dan gelijktijdig.

Stap 17. Stem de bovenste E snaar met de 5de fret B snaar. Wees voorzichtig wanneer je deze snaar aanspant daar deze gemakkelijk breekt.Plaats een reactie